In memoriam Dinu Ghezzo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Amintiri şi întâlniri sub semnul artelor

In memoriam Dinu Ghezzo

Cultură 03 Martie 2012 / 00:00 914 accesări

Muzician de înaltă clasă şi pedagog înnăscut, Dinu Ghezzo (1941-2011), constănţeanul care, deşi profesor emerit la New York, nu a uitat de Constanţa sa natală, promovând-o cu orice prilej, chiar la ea acasă, unde şi-a adus studenţii să performeze în spaţii mai mult sau mai puţin convenţionale, a fost omagiat, vineri, la Muzeul de Artă. Locul ales nu a fost întâmplător: în acest loc, Dinu Ghezzo, care a trecut în lumea umbrelor pe 10 decembrie 2011, a dat startul întâlnirilor cu muzică experimentală, continuate apoi pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”.

DIALOG ŞI EVOCĂRI Evenimentul, conceput sub forma unui „dialog” multimedia, s-a bucurat de participarea studenţilor de la specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius”, respectând tradiţia instaurată de însuşi cel omagiat, Doctor Honoris Causa al universităţii constănţene. De altfel, invitata specială a manifestării, artista multimedia Iulia Sima, este absolventă a specializării Jurnalism, astfel încât întâlnirea a fost concepută şi ca un dialog al studenţilor şi al absolvenţilor. De altfel, iniţiatoarelor acestei întâlnirii, conf. univ. dr. Ana Maria Munteanu şi directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, li s-a alăturat şi cunoscutul om de radio şi televiziune Monixa Coroiu, asistent universitar la Facultatea de Litere, care a vorbit cu deosebit respect despre cele două personalităţi ale vieţii culturale amintite mai sus - ce i-au fost profesori - , dar şi despre Dinu Ghezzo.

MUZICĂ, POEZIE, IMAGINE Într-un emoţionant, complex şi pertinent discurs, conf. univ. dr. Ana Maria Munteanu a pus în valoare complexa şi prolifica personalitate a dirijorului, compozitorului şi pedagogului Dinu Ghezzo, deschizător de drumuri în muzica experimentală în spaţii neconvenţionale, cu studenţi prestigioşi - nume mari ale muzicii de film - şi, nu în ultimul rând, un fervent susţinător al valorilor româneşti, cu multe cronici elogioase în presa străină, inclusiv în New York Times.

Un dublu omagiu, muzical şi plastic, i-a adus şi artista Iulia Sima, proiectând imagini pe muzica compozitorului american Helmut Calabrese, unul dintre apropiaţii lui Dinu Ghezzo, având la bază poezia „Una perla luminosa”, de Pino Macaluso.



12