Primarul din Adamclisi, Emilian Burcea, a trecut ieri în nefiinţă, în urma unui infarct. Vestea a bulversat comunitatea primarilor constănţeni, dar şi pe toţi cei care l-au cunoscut şi l-au apreciat ca om, precum şi pentru activitatea pe care a depus-o în calitatea de primar în slujba cetăţenilor, fiind la cârma comunei la al doilea mandat din partea PSD. Din spusele apropiaţilor, în dimineaţa zilei de ieri, Burcea a fost prezent la sediul Primăriei din Adamclisi, iar în jurul amiezii s-a deplasat în Bulgaria, la Silistra, unde i s-a făcut rău. El a fost transportat la spital, unde medicii bulgari au încercat să-l readucă la viaţă, dar tentativele lor au eşuat. Din spusele primarului din Ion Corvin, Dumitru Nedea, trupul neînsufleţit urmează să fie adus în ţară după ce vor fi completate toate formalităţile pentru repatriere, dat fiind faptul că decesul a survenit într-o ţară străină. Emilian Burcea avea doar 40 de ani, pe care i-a împlinit pe 24 ianuarie, era căsătorit şi avea două fete, una dintre ele fiind elevă, cealaltă, studentă. Din spusele apropiaţilor, el nu avea antecendete cardiace.
Primarul Emilian Burcea a câştigat încrederea cetăţenilor comunei în 2004 şi i-a convins, şi în 2008, să-l voteze pentru a doua oară, cumulând un procent ridicat, de 66,93% din voturile locuitorilor. Emilian Burcea se putea mândri cu multe realizări în comună, dat fiind faptul că, înainte de venirea sa, comuna părea mai mult izolată decât locuită. Burcea a reînscris Adamclisi pe harta istorico-turistică românească, comuna aflându-se într-un proces rapid de modernizare, prin ample proiecte de reabilitare a vestigiilor cetăţii romane de la Adamclisi şi a monumentului Tropaeum Traiani. Printre nenumăratele sale realizări se numără reabilitarea şi modernizarea şcolii din Adamclisi „Av. Jan Dinu” şi cea din Zorile, achiziţionarea şi montarea a 1.300 de lămpi de iluminat în toate localităţile comunei, o premieră pentru comună, întrucât, înainte de anul 2004, în niciuna din localităţi nu a existat iluminat public, reabilitarea Căminelor Culturale din localităţile Adamclisi şi Zorile, reabilitarea, montarea şi extinderea sediului Primăriei Adamclisi şi dotarea cu un număr de zece calculatoare, precum şi cu o centrală termică, pietruirea drumurilor în localităţile Zorile şi Urluia, alimentarea cu apă potabilă cu puţuri forate, staţie de clorinare şi bazin cu o capacitate de 100 mc în Adamclisi şi montarea unei pompe submersibile pentru localitatea Zorile şi schimbarea conductei de apă potabilă pe distanţă de un km. Bisericile din Adamclisi şi Zorile au fost prevăzute cu geamuri termoizolante şi cu pavele. Burcea s-a gândit şi la aspectul comunei şi a achiziţionat băncuţe stradale şi coşuri de gunoi în toate satele comunei, a oferit felicitări pentru zilele aniversare tuturor locuitorilor comunei, iar vârstnicii şi copiii au beneficiat de pachete cu ocazia Crăciunului. Pentru toţi elevii comunei, Primăria Adamclisi, la iniţiativa lui Burcea, a amenajat terenurile de sport din localităţile Adamclisi şi Zorile şi a înfiinţat o echipă de fotbal dotată cu tot echipamentul necesar, pentru a reprezenta comuna la activităţile sportive. Emilian Burcea a reuşit să-şi ducă la îndeplinire o sarcină dificilă, aceea de a fi primar, asumată în 2004 şi, în ciuda dificultăţilor întâmpinate, a câştigat încrederea oamenilor şi în 2008. Primarul comunei Adamclisi, căci aşa va rămâne cunoscut, va fi mereu viu în memoria locuitorilor comunei şi a celor care l-au cunoscut, prin prisma proiectelor şi acţiunilor iniţiate.
După aflarea veştii referitoare la moartea fulgerătoare a primarului din Adamclisi, preşedintele PSD, Victor Ponta, şi secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, au transmis condoleanţe familiei.
Dumnezeu să-l odihnească!