In memoriam George Leolea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

In memoriam George Leolea

Cultură 18 Noiembrie 2010 / 00:00 3674 accesări

Pentru istoria artei româneşti, ziua de 18 noiembrie are o semnificaţie tristă, la această dată, în urmă cu 27 de ani, trecând în nemurire unul dintre cei mai mari graficieni pe care i-a dat spaţiul dobrogean, George Leolea. Artistul s-a născut la 28 ianuarie 1938, la Arman, în Caliacra, familia lui urmând să se stabilească în comuna constănţeană Mihail Kogălniceanu, în 1940. George Leolea a absolvit Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, unde i-a avut profesori pe graficienii Simion Iuca, Vasile Kazar şi Ion State. Desenator şi gravor prolific, George Leolea a participat la o serie de expoziţii personale şi de grup, în ţară şi străinătate.

Criticul de artă Alice Dinculescu îl defineşte pe acest artist al spaţiului dintre Dunăre şi Mare ca fiind „un profesionist de mare calitate, ce a marcat generaţia unui deceniu obsedant (1970-1980) prin atmosfera de excepţie a desenului şi, mai ales, prin europenitatea discursului plastic”.

„Va reuşi să înlăture prejudecăţi reale ale desenului românesc de până atunci, instalând un univers personal ce încă aşteaptă a fi comentat şi admirat. Consider că face parte dintre marii îndrăgostiţi ai acestui spaţiu pentru care „obsesia Dobrogei” a fost şi este generatoare de „real şi imaginar”. Acesta este şi titlul utilizat de George Leolea pentru multe dintre lucrările sale de ultimă perioadă. Rememorându-i activitatea şi participările internaţionale de prestigiu, este admirabilă constatarea unei realităţi a epocii: o Românie extrem de interesată a fi prezentă, prin intermediul artiştilor săi de valoare, la marile evenimente culturale oriunde s-ar fi produs ele”, a conchis criticul Alice Dinculescu.



12