In memoriam Jean Constantin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

In memoriam Jean Constantin

Cultură 21 August 2010 / 00:00 597 accesări

Dacă nu s-ar fi grăbit să părăsească această lume, Jean Constantin, jovialul actor cu putere de magician, care avea harul de a alunga tristeţea şi a aduce hazul, ar fi împlinit, astăzi, 82 de ani. Dar „Nea Jean” a ascultat cântarea îngerilor, luându-şi rămas bun de la scena care nu l-a trădat niciodată şi de la admiratorii săi de toate vârstele, exact la o lună după ce susţinuse pentru publicul de acasă spectacolul care-i sugera apartenenţa şi dragostea sa pentru oamenii locului: „Frumosu’ de la Marea Neagră”.

Atunci, pe 26 aprilie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, maestrul adusese în delir - pentru prea puţin timp, însă, spre dezamăgirea constănţenilor - o sală arhiplină de admiratori. Însă nimeni nu se gândea că acest spectacol aniversar - 50 de ani de carieră în teatru şi în film - avea să fie ultimul pe scena din Constanţa, deoarece cortina vieţii urma să cadă fix peste o lună: pe 26 mai. Dar numele lui Nea Jean va rămâne înscris pentru eternitate cu majuscule şi litere de aur în istoria teatrului şi filmului românesc şi în sufletele fanilor de toate vârstele, iar filmele lui vor descreţi frunţile generaţiilor viitoare care îi vor aprecia talentul şi genialitatea pentru teatrul de revistă. Cei care l-au respectat pe „Nea Jean” pot să-şi exprime recunoştinţa pentru clipele în care le-a adus hazul, aprinzând o lumânare sau depunând o floare pe mormântul din Cimitirul Central al municipiului Constanţa, unde Nea Jean îşi doarme somnul de veci.

Jean Constantin s-a născut la Techirghiol, pe 21 august 1928, pentru a ne aduce... hazul, după cum bine spunea fostul secretar artistic al teatrului de revistă constănţean, Jean Badea, într-o carte în care îl defineşte simplu: „Omul care aduce hazul”. Artistul a avut debutul pe scena Teatrului Fantasio, la secţia de estradă, unde, alături de regretatul Gelu Manolache, forma un cuplu extrem de popular. Rolul „Gică Hau-Hau“, din filmul de debut „Procesul alb“, în regia lui Iulian Mihu (1965), unde a avut doi parteneri celebri, regretaţii Toma Caragiu şi Gheorghe Dinică, este greu de uitat de fanii săi, la fel ca şi rolurile cu registru comic, din pelicule de succes precum „BD la munte şi la mare“, „BD în alertă“ sau „Nea Mărin miliardar“.

Taguri articol


12