In memoriam Liliana Lazia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Astăzi ar fi împlinit 57 de ani!

In memoriam Liliana Lazia

Cultură 21 Iulie 2011 / 00:00 801 accesări

La Biblioteca Judeţeană (BJ) „Ioan N. Roman” ar fi fost, astăzi, zi de bucurie, prilej de a ura „La mulţi ani!”, dar, din păcate, ziua de 21 iulie este umbrită de tristeţe, de faptul că cea care ar fi trebuit să fie sărbătorita zilei, dr. Liliana Lazia, directorul instituţiei, s-a stins prea curând. Nu a plecat niciodată, însă, din sufletele celor care au iubit-o şi au respectat-o.

Din ziua trecerii sale la cele veşnice, pe 31 martie, şi până în prezent, portretul său de mari dimensiuni, amplasat în holul bibliotecii - care i-a fost ca o a doua casă - este străjuit de făclii aprinse, o dovadă de dragoste şi de pioşenie din partea oamenilor cărţii. Pentru a-i cinsti memoria, conducerea BJ a deschis, în această lună - când este omagiat şi patronul spiritual al bibliotecii, Ioan N. Roman, de la a cărui trecere în nefiinţă s-au împlinit, pe 12 iulie, opt decenii - o expoziţie de carte, prilej de aducere aminte şi de tristeţe, totodată.

„Venind în 1980, în biblioteca tomitană, după câţiva ani de catedră, Liliana Lazia şi-a găsit aici spaţiul existenţial ideal, în care a crescut profesional. Bibliotecară în cadrul secţiei de relaţii cu publicul - sala de literatură şi sala de referinţe -, şefă a serviciului de comunicare a colecţiilor, a devenit, în 1997, directoarea Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, coordonând în această calitate mutarea în noul sediu, în anul 1998. Au urmat ani de activitate rodnică, în care biblioteca şi-a perfecţionat serviciile şi a organizat reuniuni profesionale, sesiuni de comunicări, conferinţe şi simpozioane de nivel naţional şi internaţional”, a spus, cu tristeţe, directorul interimar al BJ, Adriana Gheorghiu.

„MĂTĂSURI, PLOI, NISIPURI”...AMINTIRI. Dr. Liliana Lazia s-a născut la 21 iulie 1954, la Constanţa şi a absolvit Liceul Teoretic nr. 4. În perioada 1973-1976, a urmat cursurile Institutului Pedagogic Constanţa, secţia Filologie, iar apoi, pe cele ale Universităţii din Bucureşti, la Facultatea de Limbi Germanice, specializarea limba engleză, pe care a absolvit-o în anul 1983. Personalitate discretă şi sensibilă, ale cărei contribuţii la cultura Dobrogei sunt de necontestat, dr. Liliana Lazia şi-a pus amprenta creativă asupra a două volume de poezii, „Strada Mării” (1995) şi „Mătăsuri, ploi, nisipuri” (1999). Rămân pentru generaţiile viitoare volume de certă valoare ştiinţifică, precum: „Antroponimie dobrogeană” - lucrarea de doctorat, „Nume de persoane din Dobrogea: dicţionar invers”, „Dobrogea 1884-1885 în 31 de răspunsuri ale comunelor la chestionarul Haşdeu”, ultimul dintre ele scris împreună cu prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu şi lansat în acest an, la sfârşitul lunii ianuarie. Dr. Liliana Lazia a trecut în nefiinţă pe 31 martie, iar în luna mai a fost numită cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Constanţa.

„A iubit cartea sub toate formele ei, ca bun simbolic şi ca obiect de artă, ca produs al creativităţii omeneşti şi ca refugiu în faţa vicisitudinilor vieţii. A iubit biblioteca, numind-o atât de frumos „casa cărţilor” şi considerând-o „a doua sa casă”. A oficiat în această casă, găzduind mereu, cu un zâmbet luminos, pe toţi cei care îi treceau pragul”, a conchis Adriana Gheorghiu.

Taguri articol


12