In memoriam Liliana Lazia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Mondială a Cărţii, în mai

In memoriam Liliana Lazia

Cultură 03 Mai 2011 / 00:00 890 accesări

Editura „Nelinişti metafizice” celebrează Ziua Mondială a Cărţii, astăzi, de la ora 16.00, în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, printr-o manifestare specială. Evenimentul cu titlul „Sunt alb de nemurire, mamă!” este dedicat memoriei regretatului director al Bibliotecii Judeţene Constanţa (BJC) „Ioan N. Roman”, dr. Liliana Lazia, şi poetului George Ţărnea, de la a cărui trecere în nemurire s-au împlinit, ieri, opt ani. Iniţiatorul manifestării, scriitorul şi sociologul Constantin Lămureanu, şi-a propus să-i omagieze pe cei doi distinşi oameni ai cărţii, având în vedere că, în urmă cu opt ani, la BJC, ultimul volum al lui George Ţărnea, „Exerciţii de iubire”, a fost lansat postum, în prezenţa iubitorilor de poezie de la malul mării, prin bunăvoinţa dr. Liliana Lazia. Din programul evenimentului nu vor lipsi evocările şi versurile rostite sau puse pe note, printre invitaţi aflându-se şi tânăra poetă Bianca Elena Comănescu din Techirghiol.

Dr. Liliana Lazia s-a născut la 21 iulie 1954, la Constanţa, şi s-a stins prea devreme, la 31 martie 2011. Distinsul şi regretatul om de cultură, care a scris şi două volume de versuri de o mare sensibilitate, „Strada mării” şi „Mătăsuri, ploi, nisipuri”, a păşit în bibliotecă în anul 1979, lucrând alături de cărţi şi de oamenii care le căutau. Din 1998, întregul său efort managerial s-a concentrat pentru a transforma instituţia pe care o conducea nu doar într-o casă a cărţii de prestigiu, ci şi într-un centru modern al informaţiei, al documentării şi al cercetării. Ultimul său volum, realizat împreună cu prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu, „Chestionarul Hasdeu”, a fost lansat la sfârşitul lunii ianuarie.

Poetul George Ţărnea, bun prieten cu cel care azi îi cinsteşte memoria, s-a născut la 10 noiembrie 1945 şi a trecut în nefiinţă pe 2 mai 2003, la vârsta de 58 de ani. La opt ani de la moartea poetului, versurile sale şi-au câştigat nemurirea, prin talentul şi sensibilitatea cu care au fost scrise, fiind cântate de nume precum: Ştefan Hruşcă, Tudor Gheorghe sau Nicu Alifantis.

Ziua Mondială a Cărţii este celebrată la 23 aprilie, de praznicul Sfântului Mucenic Gheorghe, dar întrucât, anul acesta, sărbătoarea Purtătorului de Biruinţă a coincis cu Sâmbăta Mare, Constantin Lămureanu a decis să celebreze acest moment în luna florilor. Această dată are o semnificaţie specială pentru iubitorii cărţii şi ai lecturii din întreaga lume: trei mari scriitori, William Shakespeare, Miguel de Cervantes Saavedra şi Inca Garcilaso de la Vega, au trecut în eternitate pe 23 aprilie 1616, iar alţi „grei” ai literaturii universale, precum Vladimir Nabokov sau Maurice Druon s-au născut într-o zi de 23 aprilie.



12