In memoriam Mihai Irimia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La un an de la trecerea la cele veşnice

In memoriam Mihai Irimia

Cultură 25 Februarie 2012 / 00:00 626 accesări

Regretatul arheolog dr. Mihai Irimia (1942-2011) a fost comemorat, vineri, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), de colegi, prieteni, foşti studenţi şi familie. Evenimentul omagial ce s-a desfăşurat în sala „Mircea cel Bătrân” a instituţiei de cultură, care i-a fost respectatului om de cultură al Constanţei ca o a doua casă, a fost un bun prilej pentru cei prezenţi de a-i evoca, în culori calde, personalitatea. Cu acest prilej a fost deschisă şi o expoziţie foto-documentară, care surprinde cele două laturi ale specialistului în istorie veche - Arheologul şi Profesorul -, care a păşit pe tărâmul umbrelor în urmă cu un an, în noaptea de 25 spre 26 februarie.

ARHEOLOGUL ŞI PROFESORUL Despre profesionalismul, modestia şi blândeţea celui omagiat la un an de la trecerea la cele veşnice au vorbit directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Crişan Muşeţeanu, arheologul MNIR Gheorghe Trohani, specialistul MINAC Gheorghe Papuc, directorul Muzeului de Artă Constanţa, dr. Doina Păuleanu, Anca Ganciu de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române şi profesorul pensionar Vasile Georgescu din Techirghiol. După emoţionantele evocări a urmat slujba de pomenire.

SIMPOZION COMEMORATIV, LA MURFATLAR Un amplu eveniment omagial a fost organizat, vineri, şi la Murfatlar, la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 „Adrian V. Rădulescu”, la iniţiativa preşedintelui filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, conf. univ. dr. Stoica Lascu. „Remarcabil specialist, personalitate integră, devotată cu totul muncii şi slujirii binelui public, prieten şi sfătuitor altruist - urmaşul plăeşilor nemţeni a înnobilat, prin întreaga activitate, istoriografia şi cultura dobrogeană. Participant la numeroase acţiuni şi ale profesorilor constănţeni, îndrumător grijuliu şi generos în perfecţionarea metodico-didactică, profesorul Mihai Irimia rămâne un reper preţios al muzeologiei, cercetării ştiinţifice şi învăţământului superior dobrogean din zilele noastre”, a sintetizat portretul celui omagiat fostul său coleg de la muzeu şi de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius”, conf. univ. dr. Stoica Lascu.



12