Inginer de profesie și „scriitor în timpul liber”, după cum îi plăcea să se autodefinească, Petre Covacef (22 iulie 1936-4 februarie 2015) a fost un neobosit cercetător al documentelor de arhivă. Informațiile culese cu grijă din filele acoperite de colbul vremurilor nu le-a păstrat pentru sine, ci le-a așezat în volume, apreciate de publicul larg, dar și de specialiști.
La aproape șase luni de la trecerea la cele veșnice a celui pe care colegii și discipolii de pe șantier îl numeau „nea Petrică stabilobod”, ultimul volum care-i poartă semnătura va fi lansat, în această sâmbătă, de la ora 11.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în sala „Vasile Canarache”.
Este vorba despre tomul „Istoria Portului Constanța. Dinastia Erbicenilor. Portul lui Virgil Cotovu. Portul lui Mircea Ulubeanu”. Cartea este a patra din seria „Portul Constanța”, alături de: „Portul Constanţa - Portul lui Anghel Saligny”, „Portul Constanţa. Portul lui Laurenţiu Erbiceanu” și „Singur printre stabilopozi. Flota tehnică a României. Istorie, evoluţie, apogeu”.
Petre Covacef şi-a pus semnătura, de-a lungul timpului, și asupra volumelor: „Povestea Farului Genovez”, „Cimitirul viu de la Sulina”, „Onomastica străzilor din Constanța”, „150 de ani în evoluția căilor ferate din Dobrogea” și „Cuibul Reginei”.