„In memoriam Elena Roizen”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„In memoriam Elena Roizen”

Cultură 01 Februarie 2010 / 00:00 1125 accesări

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Constanţa organizează, joi, de la ora 11.00, o masă rotundă „In memoriam Elena Roizen”, cu emoţionantul motto „Mie cântecul îmi dă viaţă”. Evenimentul care are loc în primele zile ale lunii februarie este menit să o readucă pe marea doamnă a cântecului popular dobrogean în memoria afectivă a celor care au cunoscut-o, au iubit-o şi i-au ascultat cântecele. Astăzi, 1 februarie, regretata solistă Elena Roizen ar fi împlinit 65 de ani.

La eveniment sunt aşteptaţi, alături de soţul celei care a fost „vocea de aur” a folclorului dobrogean, Marcel Roizen, cei care au cunoscut-o pe Elena Roizen, printre care: maestrul coregraf Mihai Vasile, soliştii Tiţa Barbu, Ion Amititeloaie, Marius Marin Cristel, Geta Mocanu, Elena Ionescu, Chiamiran Chivu, Marius Brutaru şi Aurel Sava. Alături de aceştia sunt invitaţi şi specialişti de la Muzeul de Artă Populară, directorul Centrului Cultural „Ovidiu”, Romică Stan, precum şi două soliste de la ansamblul „Dobrogeanca”, interprete care au în repertoriu cântecele Elenei Roizen. De la acest moment „In memoriam Elena Roizen” nu va lipsi ansamblul folcloric „Plaiuri dobrogene” din care fac parte şi cei care au lucrat cu regretata Elena Roizen la ansamblul „Brâuleţul”. În cadrul mesei rotunde vor avea loc şi proiecţii video, cu momente emoţionante din activitatea profesională a Elenei Roizen.

Nume ilustru în galeria marilor interpreţi de folclor, Elena Roizen şi-a câştigat preţuirea prin timbrul vocal inconfundabil cu care a interpretat frumoasele cântece dobrogene, devenind un etalon pentru tinerii solişti. În localitatea natală, la Ovidiu, se desfăşoară, din 2008, din iniţiativa Consiliului Judeţean Constanţa, Festivalul Cântecului Popular Dobrogean „Elena Roizen”, manifestare de înaltă ţinută artistică, devenită un punct de maxim interes pentru tinerii interpreţi din toate zonele etnografice ale ţării. De asemenea, în cadrul Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Mamaia există un premiu special care poartă numele doamnei cântecului popular dobrogean.

Elena Roizen s-a născut în anul 1945, în localitatea constănţeană Ovidiu, iar cariera artistică şi-a început-o în anul 1965, când a debutat la Radiodifuziunea Română. Îndrăgita interpretă a plecat din mijlocul cântecului dobrogean, dătător de viaţă, pe 25 septembrie 2007, fiind lovită de o boală necruţătoare. Vocea ei duioasă continuă să răzbată timpul, fiind un model de profesionalism pentru tinerii aspiranţi la statutul de interpreţi de muzică populară dobrogeană. Regretata solistă a fost, pe rând, angajată a ansamblurilor artistice „Brâuleţul” din Constanţa şi „Nunta Zamfirei” din Eforie. Pentru generaţiile viitoare şi pentru cei care doresc să-şi aline dorul de Elena Roizen există înregistrări cu peste o sută de piese, pe discuri, casete şi CD-uri.



12