TIMPUL RELATIV
Timpul unui loc anume este diferit de timpul altui loc.
Mecanica e simplă: soarele care a răsărit pentru noi acum, nu a răsărit pentru cineva care e la câteva sute de kilometri mai la vest. Iar cele mai vechi instrumente de măsurare a timpului, ceasurile solare, indicau diferit ora de la est la vest, dar erau destul de precise în afișarea "orei locale". De aceea oamenii au trăit mii de ani după timpul lor propriu și nu au sesizat că timpul fuge pe glob de la răsărit la apus. Dar odată cu apariția trenului, când viteza de deplasare și distanțele parcurse au crescut enorm pentru acele vremuri, diferențele de fus orar au devenit vizibile. Ba chiar au fost și accidente din cauza ceasurilor potrivite după timpul local. Așa că a fost nevoie de o uniformizare a timpului la nivel național și mai apoi la nivel mondial. Rigoarea păstrării orei exacte la CFR a făcut ca acesta să fie etalonul național.
ORA EXACTĂ
Înainte de apariția radioului în Romania (care a emis prima data la 1 noiembrie 1928, la ora 17) de la care eram obișnuiți să ne luam ora exactă, ,,ceasul gării era ceasul țării". Atunci, în secolele XVIII-XIX, ceasurile erau apanajul celor bogati și erau adevărate obiecte de artă. Dar funcționarea căilor ferate necesita ca aceste instrumente să fie în posesia tuturor lucrătorilor implicați în buna funcționare a transportului cu trenul. Inițial a fost ceasul gării. Apoi angajații CFR au primit, contra cost, ceasuri de serviciu. Toate erau reglate zilnic după un semnal transmis prin telegraf. Dar dacă s-au făcut asemenea eforturi pentru unificarea orei, de ce se schimbă ora iarna?
SCHIMBAREA OREI
De fapt ora se schimbă vara, pentru că ora de vară este cu o oră înaintea orei oficiale standard. Toamna se revine la ora normală. Iar schimbarea orei are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului. În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932.
Detalii suplimentare pe www.cfrcalatori.ro/1042