În paşi de dans clasic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În paşi de dans clasic

Cultură 04 Aprilie 2011 / 00:00 2691 accesări

Cel de-al doilea eveniment artistic din „Luna solidarităţii”, instituită la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, în semn de respect pentru suferinţa poporului japonez, a stat sub semnul muzei Terpsichore. Conducerea instituţiei de cultură le-a propus iubitorilor dansului în poante, sâmbătă, o gală cu un program atractiv, menit să restituie publicului valorile baletului clasic. Seara s-a deschis cu un omagiu adus genialului compozitor polonez Frederic Chopin, baletul într-un act „Chopiniana”, în coregrafia lui Mihail Fokin. Cele patru scenete-parodii de gen, pe muzica polonezei, nocturnei, mazurcii şi tarantelei chopiniene, au transpus publicul într-o atmosferă feerică, în care emoţia a fost transmisă prin delicateţea şi expresivitatea mişcărilor realizate pe muzica nemuritorului Chopin. Protagoniştii acestui moment de factură romantică au fost cuplul de prim-solişti Monica şi Horaţiu Cherecheş, Aliss Tarcea şi Irina Ganea-Mihaiu, alături de ansamblul de balet al Teatrului „Oleg Danovski”.

După pauza care a urmat acestui moment de graţie şi visare, sub magia muzicii chopiniene, publicului i s-a pregătit un recital de balet. Prezentată pentru prima dată pe scena de la malul mării, „La vivandiere” i-a adus în faţa spectatorilor pe Amalia Mândruţiu, Sergiu Dan, Delia Luca, Laima Costa, Rie Aoyagi şi Kanoko Suzuki, care au evoluat pe muzica lui Cesare Pugni, după coregrafia clasică a lui Arthur Saint-Leon. Următorul moment, dansul oriental din „Spărgătorul de nuci”, de Ceaikovski, a suscitat atenţia iubitorilor baletului, care au urmărit cu sufletul la gură evoluţia dificilă a Dorinei Drăgoeaş, care a debutat în acest dans şi a colegilor săi, Oleg Godoroja şi Marian Bassarabeanu. Un alt moment special, dar de altă factură, a atras atenţia publicului îndrăgostit de dans clasic, „Moartea lebedei”, pe muzica lui Saint-Saens, după coregrafia clasică.

Monica Cherecheş a uimit, încă o dată, prin graţia mişcărilor sale şi emoţia mesajului transmis. „Fiecare generaţie, fiecare dansatoare pune ceva de la sine pentru a realiza acest moment”, a spus Monica Cherecheş, care a precizat că „Moartea lebedei” a fost dansată, prima dată, de Anna Pavlova.

Apoi, publicul s-a delectat cu un fragment din „Diana şi Acteon”, de Riccardo Drigo, în care au evoluat tinerii şi talentaţii balerini Irina Ganea-Mihaiu şi Adrian Mihaiu. Seara s-a încheiat pe muzica lui Ludwig Minkus, în paşi de... „Seguidilla”, după coregrafia lui Mihail Motovilov, Eliza Maxim şi Sergiu Dan, alături de ansamblul de balet, primind aplauzele entuziaste ale publicului.



12