În plin mandat la preşedinţia UE, Guvernul ceh riscă să cadă astăzi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În plin mandat la preşedinţia UE, Guvernul ceh riscă să cadă astăzi

Externe 24 Martie 2009 / 00:00 410 accesări

Premierul ceh, Mirek Topolanek, se declară pregătit pentru moţiunea de neîncredere de astăzi, care i-ar putea răsturna guvernul în plin mandat la preşedinţia UE, aducînd însă în discuţie posibilitatea alegerilor anticipate în vară. ”Ca om de stat responsabil, trebuie să fiu pregătit pentru orice”, a spus el, apreciind că va supravieţui moţiunii, a cincea de la formarea guvernului său de centru-dreapta, în ianuarie 2007. ”În caz de eşec, ODS va susţine calea cea mai rapidă pentru legislative anticipate în vară”, a adăugat şeful dreptei liberale.

După dispute interne şi sciziuni, Guvernul format de ODS, creştin-democraţi (KDU-CSL) şi Verzi, nu mai contează decît pe 96 dintre cei 200 de membri ai Camerei Inferioare a Parlamentului, cu unul mai puţin decît opoziţia social-democrată şi comunistă. Pentru ca moţiunea să eşueze, Guvernul are nevoie de toate voturile deputaţilor săi şi de sprijinul a cel puţin patru dintre cei şapte independenţi. Topolanek a cerut deputaţilor independenţi să nu voteze împotriva lui, subliniind că o moţiune de cenzură în vremuri de criză este iresponsabilă. În acelaşi timp, el a respins ideea că un guvern de tranziţie poate conduce ţara pînă la sfîrşitul mandatului Cehiei la preşedinţia UE, în 30 iunie, aşa cum spusese opoziţia. Social-democraţii au decis să depună această nouă moţiune după ce un consilier al premierului a fost acuzat că a făcut presiuni asupra televiziunii publice, CT, pentru a evita difuzarea unui reportaj negativ despre un fost deputat social-democrat, în prezent membru al coaliţiei. Dacă moţiunea trece, Guvernul trebuie să demisioneze, dar potrivit Constituţiei, poate rămîne la putere pînă la numirea unui nou cabinet. Este varianta pe care o privilegiază opoziţia, spunînd că numirea unui nou cabinet trebuie să aibă loc abia după ce mandatul Cehiei la preşedinţia UE se încheie. Social-democraţii spuseseră că dacă reuşesc să răstoarne Guvernul lui Topolanek, vor insista să fie convocate alegeri anticipate. Dar convocarea de anticipate este dificilă cu prevederile Constituţiei cehe, iar negocierile în acest sens ar putea fi complicate. Alegerile legislative următoare sînt programate pentru jumătatea anului 2010.

Chiar dacă i se va permite să rămînă la putere pînă în iulie, adoptarea moţiunii de neîncredere va submina credibilitatea lui Topolanek la preşedinţia UE, în contextul în care blocul face eforturi să reziste crizei mondiale. De asemenea, adoptarea moţiunii de neîncredere va ameninţa ratificarea Tratatului de la Lisabona, blocat în Senat, din cauza ostilităţii partidului lui Topolanek. Tratatul a fost aprobat de Parlamentele tuturor statelor membre, cu excepţia Cehiei şi Irlandei, unde populaţia l-a respins prin referendum. Şi în Polonia, tratatul mai trebuie semnat de preşedinte, iar în Germania este analizat la Curtea Constituţională.



12