Casele de amanet ruseşti înfloresc în contextul în care cea mai mare criză economică mondială din ultimii 80 de ani a afectat grav Rusia, unde bursele au căzut din mai cu 70%, iar Guvernul a promis că va chelui 200 de miliarde de dolari ca să susţină principalele bănci şi afaceri. Pentru Vadim Karaşuk, însă, şeful celor 16 case de amanet publice din Moscova, afacerile merg bine. Karaşuk a estimat că unităţile din lanţul de case de amanet împrumută acum în jur de 200.000 de dolari pe zi, adică aproape 15% din totalul creditelor pe care le acordă toate casele de amanet, atît publice, cît şi private, din Moscova, comparativ cu 130.000 de dolari acum două luni. ”Înainte aveam clienţi mai ales bătrîni care veneau cu lucruri mai ieftine, dar acum au început să vină la noi oameni din clasa de mijloc, cu obiecte valoroase din aur şi bijuterii”, a spus şeful reţelei de case de amanet.
Criza globală de lichidităţi a îngreunat creditarea în toate părţile lumii, dar ruşii sînt adesea mai rapizi în căutarea unei surse alternative de creditare decît consumatorii din alte ţări. Băncile private au ajuns în Rusia doar după colapsul din 1991 al Uniunii Sovietice, iar acordarea de credite de consum nu a demarat decît cu greu, după ani întregi. Astfel, mulţi oameni au încă amintiri proaspete despre împrumuturile de la cămătari, de la rude sau de la prieteni şi caută din nou astfel de soluţii. Înaintea crizei, dobînzile la creditele acordate de băncile ruseşti erau mai mari decît în alte economii asemănătoare. De la declanşarea crizei, aceste dobînzi au urcat şi mai mult, în condiţiile în care banca centrală încearcă să susţină capitalul din ţară. Secole de-a rîndul, cămătarii din Rusia şi Europa de Est, cunoscuţi drept zarafi, au dat împrumuturi oamenilor, contra unor garanţii de valoare, de obicei bijuterii. Unul dintre marile romane clasice ale literaturii ruse, ”Crimă şi pedeapsă”, al lui Dostoievski, îşi derulează firul epic în jurul asasinării unei cămătărese.
În prezent, valorile mobiliare acceptate ca garanţii includ telefoane mobile şi maşini, care sînt vîndute la licitaţie, dacă împrumutul nu este rambursat. Majoritatea împrumuturilor se cifrează la cîteva sute de dolari, dar Karaşuk a spus că în ultimii ani, cîteva dintre magazinele sale au împrumutat şi 500.000 dolari petru un singur diamant, iar cîndva au refuzat ca garanţie un ou Faberge din secolul al XIX-lea, pentru care se cerea un credit de un milion de dolari. În ultimii zece ani, Rusia s-a bucurat de o creştere economică explozivă, susţinută mai ales de scumpirea energiei şi a mărfurilor. Nivelul acestor preţuri a scăzut, însă, făcînd economia să pară din nou vulnerabilă. Mulţi ruşi se tem de o repetare a crizei din 1998, cînd Guvernul a intrat efectiv în incapacitatea de plată a datoriilor străine, iar băncile au dat faliment, pierzînd economiile oamenilor.