În prag de epidemie de rubeolă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa

În prag de epidemie de rubeolă!

Sănătate 24 Februarie 2012 / 00:00 745 accesări

Epidemia de rubeolă din nord-vestul ţării este tot mai aproape şi de sud-estul ţării, în contextul datelor statistice înregistrate numai pe teritoriul judeţului nostru. Astfel, dacă în judeţul Constanţa, în primă lună a anului trecut a fost înregistrat doar un caz de rubeolă, iar în februarie niciun caz, în 2012, în prima lună s-au semnalat opt cazuri (cinci confirmate), iar în primele 20 de zile din februarie 2012, 91 de cazuri (19 fiind deja confirmate), potrivit datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, a declarat că, deşi rubeola este considerată o boală a copilăriei, la Constanţa, printre persoanele bolnave sunt şi adulţi. Precizăm că bolnavi cu rubeolă au fost depistaţi şi la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Medgidia, elevii fiind izolaţi la domiciliu. La respectiva unitate de învăţământ s-a trecut deja la efectuarea triajului epidemiologic care se impune, dar şi la măsurile de dezinfecţie. „S-au luat chiar măsuri peste cele impuse, în ideea de a preveni sănătatea publică. Trebuie menţionat că, în general, colectivităţile sunt extrem de periculoase, riscurile de îmbolnăviri în masă fiind foarte mari”, a mai declarat dr. Dina.

ULTIMA EPIDEMIE DE RUBEOLĂ LA NIVEL DE ŢARĂ A AVUT LOC ÎN 2003, CÂND ERAU SEMNALAŢI PESTE 6.800 DE BOLNAVI. ACUM, PE TERITORIUL ŢĂRII NOASTRE SUNT 3.500 DE CAZURI.

Rubeola este o boală contagioasă care rar dă complicaţii, însă pacienţii trebuie să respecte cu stricteţe toate recomandările specialiştilor.

ŞI CAZURILE DE RUJEOLĂ SUNT ÎN CREŞTERE Tot potrivit datelor statistice, şi cazurile de rujeolă înregistrate la nivelul judeţului nostru sunt în creştere. Astfel, dacă în 2011 aveam două cazuri de rujeolă, iar în februarie niciun caz declarat, în 2012 creşterea este semnificativă. În prima lună a anului, medicii raportau deja 52 de suspiciuni de rujeolă, din care confirmate au fost 35 de cazuri, iar în februarie, în primele 20 de zile, erau semnalate 41 de suspiciuni clinice de boală, fiind confirmate, deocamdată, 11 cazuri, restul probelor fiind în lucru. Directorul executiv al DSPJ, dr. Dina, roagă populaţia să aibă mare grijă la semnele bolilor contagioase, iar dacă observă ceva schimbat să se prezinte imediat la medic. „Îi rugăm pe părinţii care-şi duc copiii la gădiniţe sau în alte unităţi de învăţământ, dacă vor constata alţi copii bolnavi să ne anunţe în scurt timp, iar dacă au copiii bolnavi să nu-i mai ducă în colectivităţi până când medicul nu-şi va da acordul. Aşa vom evita răspândirea bolilor transmisibile”, a explicat medicul director. Rubeola este o boală uşoară în majoritatea cazurilor, care se manifestă prin febră două-trei zile, urmată de apariţia unor pete mici roz-roşii, care se extind pe gât, faţă, trunchi, membre. Ele trec în trei-patru zile. Rujeola are manifestări mai complexe. Apare febră mare şi persistentă, alterarea stării generale, erupţie cutanată, pneumonie sau encefalită, cât şi posibila complicare imediată cu suprainfecţii bacteriene (otită, pneumonie etc.).

Peste 1.100 de cazuri de rubeolă au fost diagnosticate la Institututul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din Capitală, în intervalul 3 ianuarie – 21 februarie, informează reprezentanţii unităţii sanitare. Medicii au declarat că este posibilă apariţia unei epidemii. În opinia specialiştilor, numărul mare de cazuri de rubeolă ar putea fi generat de lipsa vaccinării. „Recomandăm, în special femeilor care intenţionează să rămână însărcinate, să se vaccineze împotriva rubeolei, pentru că această afecţiune ar putea crea complicaţii pe timpul sarcinii”, a explicat directorul medical adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov. Categoriile de vârstă predominant afectate în rândul pacienţilor care s-au prezentat la medic cu rubeolă sunt adolescenţii şi tinerii.



12