“În România nu avem şcoli de şoferi!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Titi Aur, multiplu campion naţional de raliuri

“În România nu avem şcoli de şoferi!”

Eveniment 22 Octombrie 2011 / 00:00 753 accesări

“SLAB PREGĂTIŢI!” „În România nu avem şcoli de şoferi, avem doar şcoli care te învaţă lucrurile necesare pentru a lua permisul”. Aceasta este concluzia multiplului campion naţional la raliuri, Titi Aur, care s-a aflat, vineri, la Constanţa. „La şcolile de şoferi, cursanţii dobândesc doar cunoştinţele necesare pentru a se deplasa în trafic. Foarte multe persoane pleacă din aşa-zisă şcoală de şoferi cu foarte multe lacune, cu foarte multe lipsuri şi de aceea în momentul în care iau permisul şi ajung în trafic aceşti oameni reprezintă un pericol pentru ei şi pentru ceilalţi. Din acest motiv pe şoselele din România se circulă haotic şi din acelaşi motiv au loc atâtea accidente rutiere grave în care oamenii sunt ucişi sau răniţi”, a declarat Titi Aur. Acesta şi-a susţinut afirmaţiile amintind mai multe statistici extrem de îngrijorătoare. „România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul persoanelor decedate în accidente rutiere. Estimările noastre arată că cel mult 20% dintre şoferii români puşi într-o situaţie – limită fac aproximativ ceea ce trebuie. Ceilalţi 80% fac exact ceea ce nu ar trebui să facă. De aceea, un derapaj minor se poate transforma într-un accident rutier grav. Şoferii români sunt, în general, slab pregătiţi. Peste hotare, şcoala de şoferi este şcoală de şoferi, examenul pentru obţinerea permisului este cu adevărat dificil. În plus, în străinătate, şoferii trec prin diverse cicluri de pregătire. Faptul că se perfecţionează în permanenţă îi transformă în şoferi buni. Oamenii aceştia înţeleg faptul că sunt în pericol atunci când se află în trafic şi că dacă nu ştiu anumite lucruri pot avea foarte mult de suferit”, a adăugat Titi Aur. Multiplul campion naţional este convins că există şi soluţii. „Ar trebui să avem o examinare mult mai serioasă. În plus, trebuie să eliminăm concurenţa prin preţ între şcolile de şoferi şi să introducem concurenţa prin calitate. Pentru că altfel vom produce în continuare criminali pe şosele. Criminali, fără voia lor, bineînţeles. Mulţi spun că şoferii învaţă să conducă în trafic, dar aţi văzut cu ce preţ. Cu preţul a şapte persoane care mor zilnic, în medie, pe şoselele din România, în accidente rutiere”, a adăugat Titi Aur.

CAMPANIE DE CONŞTIENTIZARE Multiplul campion naţional a luat cuvântul în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu prilejul lansării „Campaniei naţionale pentru siguranţa rutieră şi mentenanţa autovehiculelor în traficul din România”, proiect derulat de Asociaţia Română pentru Sănătate şi Securitate în Muncă. La eveniment au mai luat parte reprezentanţi din cadrul Autorităţii Rutiere Române, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Institutului Naţional de Cercetare. „Dorim să relevăm angajatorilor costurile pe care le pot avea ca urmare a unui accident şi să-i convingem că oricât de mari ar putea părea cheltuielile de prevenire, acestea sunt mult mai mici decât cele implicate de producerea unui accident. Prin work-shop-urile pe care le-am desfăşurat până acum dorim să venim aproape de angajatorii din întreaga ţară”, a declarat Dorin Truşcă, managerul tehnic al campaniei. „Aici are loc a şaptea etapă a campaniei de prevenire a riscurilor rutiere şi de creştere a gradului de siguranţă în circulaţia rutieră. Noi reprezentăm societatea civilă şi nu putem face mare lucru decât dacă suntem sprijiniţi de către organele de stat pentru că acest risc rutier, această nenorocire care ne paşte zi de zi reprezintă o mare pierdere pentru economia noastră. Acest risc nu poate fi eliminat decât de stat. Vrem să creştem gradul de responsabilitate în probleme de circulaţie rutieră atât a conducătorilor de firme care efectuează transporturi, cât şi a celor care execută transporturile, adică a şoferilor. Acestea sunt cele două probleme care stau în atenţia noastră”, a precizat Dan Marius Andreescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Securitate şi Sănătate în Muncă.

DEMONSTRAŢIE În cadrul aceluiaşi eveniment, în faţa hotelului „Condor” din staţiunea Mamaia, a avut loc o demonstraţie practică a Şcolii de Conducere Defensivă Titi Aur. „La această şcoală îi învăţăm pe cursanţi cum să reacţioneze într-o situaţie - limită în trafic, cum să gestioneze un derapaj, cum să frâneze, cum să iasă dintr-un autoturism care s-a răsturnat, ce postură trebuie să aibă atunci când se află la volan. Până acum am avut în jur de 8.000 de cursanţi, dintre care 300 au fost străini, în general experţi care lucrează în România. Este foarte important pentru un şofer să îşi îmbogăţească în permanenţă cunoştinţele şi să evolueze, pentru a putea fi sigur că atunci când se află într-o situaţie dificilă în trafic poate să reacţioneze corect”, a declarat Titi Aur.



12