În spaţiu, o misiune de mentenanţă durează 7 ore! Vezi ce au făcut protagoniştii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În spaţiu, o misiune de mentenanţă durează 7 ore! Vezi ce au făcut protagoniştii!

Ştiință 02 Septembrie 2016 / 19:25 800 accesări

Doi astronauţi americani au petrecut şapte ore în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), joi, în timpul unei misiuni de mentenanţă, ce a inclus mai multe operaţiuni, inclusiv instalarea unui sistem de răcire, potrivit unor imagini difuzate de NASA TV, informează Reuters. Cu ocazia celei de-a doua ieşiri pe orbită din misiunea lor, comandantul Jeffrey Williams şi inginerul de zbor Kate Rubins au părăsit staţia joi, în jurul orei 12.00 GMT. Pe 19 august, Rubins şi Williams au instalat un sistem de andocare în afara ISS, ce va permite viitoarelor taxiuri spaţiale - aflate în prezent în etapa de dezvoltare - să se conecteze la staţie, cu scopul de a anula monopolul rusesc în domeniul transportului de astronauţi. Zborurile de testare pentru viitoarea capsulă spaţială Dragon, contruită de compania SpaceX, ce va fi capabilă să transporte echipaje umane, sunt programate să înceapă în 2017. Ele vor fi urmate în 2018 de testele pentru o capsulă cu performanţe similare - CST-100 Starliner -, ce va fi construită de compania Boeing. Nu este cunoscut deocamdată impactul pe care îl va avea asupra programului companiei SpaceX distrugerea rachetei Falcon 9, joi, în timpul unui test, la baza din Cape Canaveral, Florida.

În cursul ieşirii pe orbită de joi, cei doi astronauţi americani s-au îndreptat spre una dintre extremităţile staţiei, pentru a înlocui un radiator care a fost utilizat pentru ultima dată în 2012. Ei au instalat şi un panou, care va proteja staţia de impactul cu micrometeoriţi şi cu deşeuri spaţiale. Comandantul Williams, aflat la cea de-a cincea ieşire pe orbită, şi Rubins au realizat şi alte operaţiuni de mentenanţă, inclusiv instalarea unei camere video de înaltă definiţie pe un pilon al staţiei, care va permite controlorilor de zbor să urmărească în direct şi cu un grad mai mare de acurateţe felul în care capsulele ruseşti Soyuz se conectează la ISS.

Astronautul american Jeffrey Williams şi cosmonauţii ruşi Aleksei Ovchinin şi Oleg Skripoşka vor reveni pe Terra cu ajutorul uneia dintre cele două capsule Soyuz andocate în prezent în exteriorul ISS, marţi, după o misiune spaţială de 172 de zile.

La revenirea pe Terra, Jeffrey Williams, în vârstă de 58 de ani, va fi doborât recordul de durată al unui astronaut NASA, cu 534 de zile petrecute în spaţiu. Actualul record, de 520 de zile, îi aparţine fostului astronaut Scott Kelly. Recordul absolut în domeniu aparţine însă unui cosmonaut rus, Ghenadi Padalka - 878 de zile petrecute în spaţiu. Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.



12