Specialiştii Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa au intervenit, ieri, şi în cazul unor persoane care au ajuns la spital după ce au fost înţepate de păianjeni. Prima victimă a fost o femeie de 54 de ani, din Constanţa. Ea a apelat la UPU când a constatat că starea de sănătate se alterează de la un moment la altul. La scurt timp după înţepătură (păianjenul fiind în papucul femeii), pacienta începuse să prezinte dispnee (dificultate la respiraţie), dar avea şi o stare tot mai agitată, astfel că s-a speriat şi a preferat să meargă la doctor. Medicii UPU au răspuns prompt, aşa că au decis, iniţial, internarea sa în secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI). Din fericire, starea sa de sănătate s-a ameliorat, aşa că ea a fost transferată la Clinica Medicală. Este mai bine, însă va mai rămâne sub supraveghere medicală ceva timp tocmai pentru că muşcătura de păianjen poate fi periculoasă. Pacienta crede că a fost „atacată” de văduva neagră, asemănarea fiind mult prea mare, a apreciat ea.
ALT CAZ O altă persoană, de data aceasta o tânără de 34 de ani, din Constanţa, a ajuns ieri la UPU după ce a fost, se pare, tot „victima” unei muşcături de păianjen. Ea nu a văzut păianjenul, dar toate semnele şi simptomele duceau la o posibilă reacţie după o muşcătură de animal nevertebrat. Dacă în primul caz reacţiile au fost mult mai agresive, în cazul tinerei paciente putem vorbi despre noroc. Reacţiile au fost doar locale, o durere greu de suportat care a şi adus-o la spital. Membrul inferior afectat abia dacă mai putea fi mişcat. Cadrele medicale din UPU au stabilit imediat cauza, astfel că a fost aplicat tratamentul specific, care a dat randament în doar câteva ore. Promptitudinea şi profesionalismul cadrelor medicale din UPU şi-au spus din nou cuvântul. Pacienta a plecat din UPU în scurt timp, cu starea de sănătate mult ameliorată şi tratament în ambulatoriu. Precizăm că văduva neagră a făcut zeci de victime în 2007, când au fost descoperite peste 200 de exemplare de păianjeni veninoşi pe plajele din zona Agigea şi Eforie, locuri care sunt frecventate de mii de turişti, aproape zi de zi. Potrivit sfaturilor cadrelor medicale, muşcăturile de păianjeni nu trebuie să fie ignorate atunci când apar modificări ale stării de sănătate, ci trebuie să se apeleze în cel mai scurt timp la ajutorul unui specialist.
ÎN GENERAL, PĂIANJENII NU SUNT PERICULOŞI PENTRU OAMENI. EI ÎI MUŞCĂ DOAR PENTRU A SE APĂRA. DE ASEMENEA, SPUN SPECIALIŞTII, MUŞCĂTURA LOR NU ESTE MORTALĂ, DAR PROVOACĂ DURERI. TOTUŞI, DIN CAUZA VENINULUI, MUŞCĂTURA UNOR SPECII POATE FI FATALĂ.