Efectele reformei din Sănătate refuză să se facă simţite. Managerii de spitale rămân fără replică, fără soluţii în faţa multor probleme din sistem, în lipsa fondurilor necesare, criză financiară care, de altfel, l-a adus la disperare şi pe ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, renunţând să mai „lupte” cu un sistem aflat într-o gravă agonie, semnându-şi demisia în semn de protest când a văzut că mult aşteptata rectificare bugetară este ca şi inexistentă pentru Sănătate. Potrivit legii, managerii de spitale asigură mai întâi de toate bugetul necesar pentru plata salariaţilor, după care… Dumnezeu cu mila. Se achită dările către stat, o lună da, alta nu, iar plăţile către furnizori rămân pe ultimele locuri. Unii dintre colaboratori nici nu vor să audă de amânări, aşa că le creează mari probleme managerilor, forţându-i prin mijloace legale să achite facturile. Sunt însă şi colaboratori care au înţeles perfect că fără sprijinul lor spitalele ar putea să-şi reducă activitatea simţitor, în lipsa medicamentelor, a materialelor sanitare şi, nu în ultimul rând, a aparatelor medicale. Aparatele medicale în Sănătate au un rol extrem de important, fără acestea, în multe situaţii, pacienţii ar putea să-şi ia „adio” de la viaţă, fapt cunoscut de întreaga lume medicală. Cum dificultăţile financiare ale unităţilor sanitare cu paturi încep să fie înţelese de mulţi dintre furnizori, s-au găsit soluţii care să mulţumească ambele părţi: atât pe beneficiari, cât şi pe cei care le distribuie. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este una dintre unităţile sanitare cu paturi care beneficiază de această înţelegere, respectiv aceea de a avea în dotare aparate medicale închiriate. Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, a explicat că nu sunt soluţii, cel puţin în această perioadă, aşa că n-a avut de ales şi foloseşte sistemul de închiriere a aparatelor medicale. „Sunt aparate medicale absolut necesare unui spital de urgenţă şi, cum nu avem bani să le procurăm, le închiriem, iar în momentul în care facem rost de bani le achiziţionăm, deci devenim proprietarii lor”, explică managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, care a apelat la cunoştinţele personale pentru a putea să ia unele aparate. „Nu toate firmele au încredere”, explică managerul.
MULŢI APRECIAZĂ ACEASTĂ SOLUŢIE CA FIIND UNA EXTREM DE SALVATOARE PENTRU SPITALE, PENTRU MEDICI, IMPLICIT PENTRU PACIENŢI
„Nu-i poţi spune la nesfârşit pacientului că trebuie să plece la alte spitale din ţară că nu avem nu ştiu ce aparat. Asta în cazuri fericite. Însă ce te faci atunci când ai o urgenţă medicală şi constaţi că nu ai nu ştiu ce aparat să-i salvezi viaţa bolnavului”, a spus un medic al SCJU Constanţa. Un exemplu în acest sens îl constituie Clinica ORL a SCJU. Medicii de aici întâmpinau mari probleme atunci când la spital ajungea un copil cu un corp străin în căile respiratorii. De nenumărate ori prof. univ. dr. Gheorghe Comşa a subliniat importanţa aparatului într-o clinică de ORL, într-un spital de urgenţă. Cadrele medicale nu aveau la îndemână un aparat special pentru asemenea intervenţii. Se chinuiau cu fel şi fel de metode alternative, deşi extracţia s-ar fi putut face într-un timp mult mai redus dacă exista un aparat special pentru asemenea operaţiuni. Aparatul s-a aflat de ceva timp pe lista priorităţilor conducerii SCJU, astfel că imediat ce a apărut soluţia el a fost achiziţionat. E adevărat, apelându-se la metoda închirierii. „Ne bucurăm că am reuşit să-l punem la dispoziţia medicilor şi aşa. Niciodată nu a existat în dotarea spitalului un asemenea aparat”, a declarat dr. Căpăţână. Următorul aparat care va fi achiziţionat tot prin ”metoda” închirierii este un endoscop, el fiind necesar Unităţii de Primire a Urgenţelor. Managerul este mulţumit că firmele au început să fie flexibile în acest sens. „Eu consider că sunt avantaje şi de o parte, şi de cealaltă parte. Noi scăpăm de metodele vechi, rudimentare, în ceea ce priveşte unele proceduri medicale, iar firmele îşi vând marfa, pentru că atunci când vom avea întreaga sumă le vom achiziţiona”, a mai completat managerul. La această soluţie apelează, în prezent, o serie de unităţi sanitare din ţară, în lipsa fondurilor şi a unei reforme sanitare care să rezolve cu adevărat realele probleme din Sănătate. Dacă pacienţii pot ajuta sistemul cu medicamente, materiale sanitare consumabile, ei nu pot aduce de acasă şi aparatele medicale, multe dintre ele fiind de ordinul zecilor de mii de euro, în cazuri fericite, şi până la milioane de euro.