Dacă în România discuţiile despre confidenţialitatea relaţiilor client - avocat frizează penibilul, SRI-ul abia a fost scos din anchete, iar ministrul tehnocrat al Justiţiei habar nu are cu ce se mănâncă legea, în SUA lucrurile sunt cât se poate de clare: "procurorii americani nu lucrează în anchetele lor cu serviciile secrete", iar "privilegiul relaţiei avocat - client „este sfânt”. Şi nu o spunem, noi, ci Joel Shapiro, expert în intelligence şi profesor la National Intelligence University din Washington, într-un interviu pentru „Gândul“.
Atunci când sunt obligaţi să colaboreze cu alte structuri, procurorii americani nu lucrează în anchetele lor cu serviciile secrete, ci cu poliţia locală a fiecărui stat, punând în aplicare mandatele de interceptare sau de filaj în cadrul acestei cooperări. Mandatele de interceptare şi de percheziţie sunt acordate doar sub stricta supraveghere a unui judecător. „În general, nu se lucrează cu serviciile secrete. Dacă un procuror local lucrează cu un departament de poliţie şi dacă vor să aibă acces la telefoanele unui individ, trebuie să meargă la un judecător, iar judecătorul trebuie să îşi dea acordul. În SUA pur şi simplu nu poţi să faci o astfel de anchetă fără aprobare legală”, explică Shapiro. Până şi FBI, care este în acelaşi timp un serviciu secret şi o agenţie de aplicare a legii, se supune unor reguli stricte, construite în timp, prin care aceste două lumi - ale serviciilor secrete şi justiţiei - nu se suprapun, mai arată Shapiro.
Privilegiul relaţiei avocat - client „este sfânt”, fără ca procurorii să se poată atinge de el decât în cazuri foarte speciale, potrivit sursei citate. Shapiro a explicat că este nevoie de un control civil strict asupra serviciilor, aşa cum în Congresul SUA un şef de serviciu poate oricând fi chemat „să i se dea cu bâta de baseball în cap” sau să i se taie bugetul, dacă nu respectă regulile. El a vorbit în acest context şi de operaţiunile NSA dezvăluite de Edward Snowden şi cum acestea „au făcut de râs” SUA, chiar dacă cele mai multe erau acoperite de legi. De asemenea, spre deosebire de România, politicienii şi demnitarii de stat nu se înghesuie să facă cursuri la Academia serviciilor secrete, mai arată profesorul american.
SCANDALURI ROMÂNEŞTI = NORMALITATE AMERICANĂ
Ceea ce în România stârneşte controverse şi cutremure de sistem, aşa cum au făcut-o decizia CCR privind interceptările SRI în dosarele penale sau proiectul de lege privind modificările la legea avocaturii care să pună la adăpost de anchetele procurorilor ceea ce intră sub relaţia avocat - client, în SUA sunt lucruri normalizate de zeci de ani, iar serviciile secrete şi justiţia au învăţat să trăiască după aceste reguli, a mai explicat profesorul.
CONFIDENŢIALITATEA RELAŢIEI CLIENT - AVOCAT
Deasemenea, privilegiul relaţiei avocat - client „este sfânt” în SUA, arată Shapiro, care râde când aude de controversa stârnită în România de un proiect de lege care pune la adăpost de percheziţii sau interceptări tot ce ţine de această relaţie. „În SUA, privilegiul relației avocat - client este ceea ce numim sfânt, nu poţi să încalci asta. Ceea ce un avocat sau un client, care poate fi sau nu un infractor sau acuzat de ceva, îi spune avocatului său este absolut privat. Statul nu îi poate intercepta, nu îi poate asculta, dacă o face, cazul este respins în instanţă. Nu poate asculta, nu poate să citească e-mailuri, doar în cazurile rare în care însuşi avocatul comite o infracţiune. În SUA, asta e ceva ce nici măcar nu ridică probleme, adică toată lumea înţelege acest lucru. Dacă aţi privit serialele americane poliţiste, e o chestiune standard. Dacă aici o faceţi altfel, înţeleg, dar…”, a mai profesorul Shapiro.
CINE ESTE JOEL SHAPIRO
Joel Shapiro a lucrat ca analist pentru administraţia SUA din 1984 până în 2013 şi predă din 2009 la NIU, universitate care aparţine Departamentului Apărării SUA şi instruieşte în principal personalul serviciilor secrete americane, în domeniul intelligence. Este expert în spaţiul ex-sovietic şi Rusia, având un doctorat în acest domeniu. Joel Shapiro se află la Bucureşti, unde participă la a treia ediţie anuală a programului „Security in the Black Sea Region. Shared challenges, sustainable future” (Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil), organizat de Academia Naţională de Informaţii a SRI, în colaborare cu Universitatea Harvard şi cu National Intelligence University din SUA.
Citește și:
Bruxelleza de la Justiţie, făcută varză de avocaţi UNBR
Doar în societăţile staliniste Parchetul poate afla conţinutul conversaţiilor client - avocat
Povestea unui procuror cu grad de general care a avansat în cinci ani cât alții într-o viață