În ultima perioadă, peste 84 de mii de români s-au pricopsit cu această boală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
E sezonul său

În ultima perioadă, peste 84 de mii de români s-au pricopsit cu această boală!

Sănătate 19 Octombrie 2017 / 18:12 911 accesări

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii), semnalat în săptămâna 9 - 15 octombrie, a fost de 84.316, cu 4,5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.316) și cu 10,2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (80.012), anunță Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). De asemenea, tot în perioada menționată, la nivel național s-au înregistrat 25 de cazuri de gripă clinică, deci fără confirmare cu ajutorul probelor de laborator, comparativ cu 5 cazuri înregistrate în sătpămâna similară a anului trecut. ”Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă (cu probe de laborator), morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat în această săptămână”, potrivit INSP.

CONSTANȚA Reamintim că între 9 și 15 octombrie au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, cu afecțiuni respiratorii, 46 de persoane, dintre care au fost internate 23, starea lor de sănătate fiind precară. Prevenirea infecţiilor respiratorii şi a îmbolnăvirilor în general nu se face într-o zi sau într-o săptămână, explică purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Loti Popescu, citată într-un comunicat al instituției. ”Prevenirea îmbolnăvirilor este un proces care ar trebui să devină un stil de viaţă. Infecţiile respiratorii (cu transmitere respiratorie, aeriană) sunt mai frecvente în sezonul rece, la variaţiile frecvente şi bruşte de temperatură, ca urmare a conjugării unor factori favorizanți. Grupele de vârstă mai vulnerabile sunt grupele extreme (copiii şi vârstnicii), fără să însemne că grupele de vârstă intermediară sunt excluse”, spune medicul.

SFATURI Ce avem de făcut? Medicul spune că este cât se poate de simplu: purtaţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate sezonului, acoperiţi bine capul, mâinile, picioarele şi zona gâtului; beţi ceaiuri - călduţe - din plante; introduceţi în alimentaţie produsele stupului - mierea este interzisă la copiii de 0 - 1 an; faceţi mişcare adecvată vârstei, antrenamentului şi stării dvs. de sănătate; îmbogăţiţi-vă alimentaţia cu legume crude şi fructe (5 porţii/zi); vaccinaţi-vă, după control la medicul de familie (vaccinarea se face înainte ca boala să apară); dacă v-aţi îmbolnăvit, izolarea este cea mai bună soluţie, alături de tratamentul prescris de medicul de familie (dacă nu sunt complicaţii: repaus, evitarea contactelor - pentru a preveni răspândirea bolii -, ceaiuri călduţe, simptomatice); prin respectarea izolării, evitaţi răspândirea bolii.



12