Pe 7 aprilie 1990, erau deschise porțile Facultății de Medicină din Constanța, cu profil de medicină generală și stomatologie, din cadrul Universității ”Ovidius”. Decanul de atunci, prof. univ. dr. Vasile Sârbu, inaugura oficial cursurile primei Facultăți de Medicină din Dobrogea, facultate care, în timp, a cunoscut o dezvoltare importantă. Numeroși absolvenți ai facultății sunt acum medici de renume în spitale din țară, dar și din străinătate, iar Constanța se numără printre primele județe din țară în ceea ce privește promovabilitatea la concursul național de rezindețiat.
Pentru a marca evenimentul, în perioada 14 - 16 mai sunt organizate o serie de manifestări științifice la care participă cadre universitare din mai multe centre ale țării, decani, specialiști, doctori de renume și, totodată, prieteni și colaboratori care au pus umărul la crearea unei Facultăți de Medicină la Constanța în 1990. Gala festivă a avut loc vineri, 15 mai, la sediul Facultății de Medicină, Amfiteatrul A2, eveniment la care au luat parte medici, dar și cadre didactice, autorități locale. În deschidere, decanul de acum al facultății, dr. Dan Iliescu, i-a salutat pe invitați, vorbindu-le despre onoarea de a fi în fruntea unei asemenea facultăți. ”Pentru mulți poate părea o poveste. Dar pentru noi, cei care am trăit cu intensitate aceste momente, rămâne o emoție perpetuă și simplă evocare a acelei perioade ne face să retrăim cu aceeași forță lupta și dorința înfăptuirii unei idei extraordinare pentru lumea de la Pontul Euxin, înființarea unei universități ”Ovidius”, acum 25 de ani...”, se arată în mesajul rectorului universității, prof. univ. dr. Sorin Rugină.
În preambulul manifestării, la propunerea Facultății de Medicină, cu aprobarea Senatului UOC, s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Alexandru Teodor Ispas, de la Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, pentru întreaga sa activitate didactică și de cercetare în slujba medicinei și a învățământului medical. Profesorul a participat la coagularea structurilor Facultăţii de Medicină constănțene, la primirea primilor studenți, la examenele de absolvire și licență ale primelor serii de absolvenți, la acreditatea Facultăţii, la evaluarea spaţiilor didactice, a programelor analitice, a dotărilor materiale, urmărind, ca secretar al comisiei de medicină a Consiliului Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare, evoluţia ascendentă permanentă, până la nivelul prezent astăzi.