Creștinii ortodocși sărbătoresc sâmbătă, 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Evenimentul aminteşte de momentul aducerii Fecioarei Maria la Templul din Ierusalim de către Ioachim şi Ana. Atunci când avea trei ani, Fecioara Maria a fost întâmpinată la Templu de către Arhiereul Zaharia, cel care a condus-o în cel mai sfânt loc, Sfânta Sfintelor. Fecioara Maria a rămas la Templul din Ierusalim timp de 12 ani, până la logodna cu Fericitul Iosif. Sărbătoarea datează din secolul VI, fiind inițial hramul bisericii ridicate de împăratul Iustinian la Ierusalim, lângă ruinele Templului. Sărbătoarea s-a generalizat în Apus în secolul XIV.
Cu ocazia sărbătoririi Intrării Maicii Domnului în Biserică, sâmbătă,începând cuora 8.30,Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie a hramului paraclisului mănăstirii Capidava. Situat pe teritoriul comunei Topalu, în apropierea satului cu același nume, aşezământul monahal a fost înfiinţat în 2007, în vecinătatea cetăţii Capidava, vechi centru episcopal ce datează de la începutul secolului VI. Mănăstirea are hramurile Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) şi Sfinţii Epictet şi Astion (8 iulie). Laora 13.00, ÎPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cernavodă, iar seara va participa la Festivalul internațional de muzică „I.D. Chirescu”, la Casa de cultură din Cernavodă. Pe parcursul celor două zile în care se desfășoară festivalul (sâmbătă și duminică) vor participa 12 coruri laice și bisericești, printre care se numără și coralele Arhiepiscopiei Tomisului „Armonia”, „Teodoxa” și Grupul bizantin „Sf. Vasile cel Mare”. Duminică,22 noiembrie,începând cuora 8.30,Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Sfintei Liturghii la mănăstirea Colilia (com. Cogealac), cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”.
Între anii 1901-1934, etnicii germani au ridicat în satul Colilia, comuna Cogealac, judeţul Constanţa, o biserică evanghelică. După plecarea lor, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, lăcaşul de cult a fost preluat de Biserica Ortodoxă Română, iar comunitatea germană a fost despăgubită. În timpul comunismului, între anii 1967-1968, sistematizarea rurală a dus la părăsirea satului Colilia și, implicit, a bisericii care, în timp, s-a degradat. Lăcașul a rămas fără acoperiş, geamuri și uşi, doar cu zidurile laterale. În mai 2006, maica stareţă Rafaela a început lucrările de reconstrucţie. Astfel, în perioada 13 septembrie 2007 - 29 iulie 2008 a fost construit paraclisul cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. În plus, au fost realizate clopotniţa, un corp de chilii, aghiasmatarul și un aşezământ social format din 20 de căsuţe pentru nevoiaşi. Din noiembrie 2006 s-a lucrat la ridicarea bisericii mari pe ruinele fostului lăcaş de cult. Pictura, în frescă, a fost realizată de Sorin şi Paraschiv Bejan, între anii 2007-2009.Piatra de temelie a paraclisului cu hramul„Sf. Mare Mucenic Gheorghe” a fost pusă pe 13 septembrie 2007, iar catapeteasma este din zid, cu icoane pictate.