Înainte de summit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Înainte de summit

Justiție 29 Martie 2008 / 00:00 963 accesări

Pericol potenţial

Un bucureştean s-a revoltat împotriva măsurilor extreme de securitate luate de autorităţile române în perioada summitului NATO din Capitală şi şi-a oferit terasa locuinţei sale, cu chirie, anarhiştilor, informează Times Online. Bogdan Surdu a postat pe internet un anunţ prin care cerea 5.000 de euro pe zi pentru a închiria terasa locuinţei sale, cu vedere la sala de conferinţe a Palatului Parlamentului, lunetiştilor care ar fi dorit să organizeze un atac terorist în perioada summit-ului. Zeci de oameni au răspuns anunţului românului, inclusiv membri ai reţelei teroriste Al-Qaeda şi ai CIA. Autorităţile române nu au gustat gluma şi l-au pus pe tînăr sub supraveghere, considerîndu-l un potenţial pericol pentru securitatea întîlnirii.

Summit-ul, afacere pentru casele de schimb valutar

Cei 3.500 de jurnalişti şi circa 3.000 de oficiali care vor veni la Bucureşti cu ocazia summit-ului organizaţiei nord - atlantice de securitate îşi vor putea schimba valuta în lei la cele peste 700 de unităţi bancare din Capitală, la automate de schimb valutar şi, mai ales, la casele de schimb valutar. Reprezentanţilor băncilor au anunţat că unităţile bancare vor fi deschise pe toată perioada summit-ului. De asemenea, străinii veniţi la Bucureşti pentru summit pot plăti cu cardul la cîteva mii de POS-uri instalate de bănci la comercianţii din Bucureşti sau pot retrage bani - cu comisioanele aferente - la cele aproape 1.100 de bancomate instalate în Capitală. Posesorii de carduri le pot folosi în toate magazinele mari din Bucureşti, precum şi în multe restaurante şi cluburi. Numărul total de automate de schimb valutar din România nu depăşeşte 200 de unităţi, din care mare parte sînt în Bucureşti, locul de „pelerinaj” al jurnaliştilor străini şi oficialilor NATO.

Magistraţi de permanenţă

Comandamentul Naţional pentru Securitatea Summit-ului (CNSS) solicită magistraţilor ca, pentru operativitate, în eventualitatea apariţiei unor evenimente, la nivelul instanţelor să fie în permanenţă judecători, Parchetele asigurînd şi ele personalul necesar. CNSS a transmis Consiliului Superior al Magistraturii să fie dispuse măsuri la nivelul tuturor instanţelor, astfel încît să fie garantată prezenţa în permanenţă a unui judecător de serviciu, pentru creşterea operaţională a intervenţiei autorităţilor în cazul unor eventuale evenimente pe parcursul reuniunii de la Bucureşti. Pe de altă parte, magistraţii bucureşteni apreciază că activitatea lor ar putea fi perturbată, întrucît există riscul ca justiţiabilii sau inculpaţii să nu poată fi aduşi la termenele de judecată. De altfel, conducerile instanţelor au stabilit evitarea stabilirii unor termene de judecată în intervalul 2 - 4 aprilie, cu mult anterior perioadei summit-ului de la Bucureşti, cînd circulaţia va fi restricţionată.

Primele întîrzieri pe Otopeni

Pregătirile pentru summit, de vineri dimineaţă, de pe Aeroportul Otopeni, au provocat întîrzierea a 12 aeronave, mai ales de decolare. Directorul de comunicare al Aeroportului Otopeni, Valentin Iordache, a declarat că 12 aeronave au avut întîrzieri de aprox. o oră, ca urmare a unor restricţii în spaţiul aerian. Pregătirile s-au încheiat în jurul orei 10.30, Iordache precizînd că, după această oră, traficul aerian a reintrat în normal. În perioada summit-ului, majoritatea curselor de pe Aeroportul Băneasa vor fi anulate, restul fiind redirecţionate pe Aeroportul Otopeni.

51 de curse aeriene anulate

Compania Tarom a anulat 51 de curse pe perioada 2 - 4 aprilie, iar alte 12 curse vor avea program modificat. Compania Tarom efectuează aprox. 40 de curse pe zi, dar, ca urmare a summitului NATO, s-au efectuat modificări în programul de operare. Reprezentanţii companiei atenţionează şi pasagerii în privinţa stabilirii timpului optim de deplasare către aeroport, să ţină cont de posibilitatea apariţiei unor blocaje în trafic.

Culoarul unic, eliberat de autorităţi

Administraţia Străzilor a ridicat 38 de autovehicule parcate pe carosabil sau pe trotuar de-a lungul culoarului unic stabilit pentru summit-ul NATO, în baza hotărîrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care interzice oprirea maşinilor în zonă. Autovehiculele au fost ridicate, începînd de joi noaptea, de la ora 24.00, pînă vineri dimineaţa, la ora 10.00, se arată într-un comunicat al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Maşinile ridicate vor fi mutate în zone apropiate, primele fiind, de regulă, cele care par a nu fi utilizate de mai mult timp şi ai căror proprietari nu au putut fi contactaţi. Deţinătorii autovehiculelor ridicate pot afla unde au fost reamplasate acestea de la Administraţia Străzilor, Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei sau de la Serviciul Furturi Auto.

Rute alternative pentru evitarea aglomeraţiei pe DN1

Poliţia Rutieră recomandă şoferilor care vor să se deplaseze dintre Bucureşti spre Ploieşti sau staţiunile montane de pe Valea Prahovei să evite DN1 în perioada summit-ului, pentru a nu se crea aglomeraţie şi recomandă rute ocolitoare pe şoseaua de centură, DN1A şi DN71. „Instituirea culoarului unic de deplasare pe ruta Bucureşti - Otopeni, prilejuită de desfăşurarea summit-ului NATO în Capitală, influenţează desfăşurarea normală a traficului rutier pe DN1”, se arată într-un comunicat al Centrului Infotrafic al Poliţiei Rutiere.



12