Înainte de summit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Înainte de summit

Justiție 20 Martie 2008 / 00:00 689 accesări

Şcolile, închise

Guvernul a decis ieri ca anumite servicii publice să nu funcţioneze în perioada summit-ului NATO de la Bucureşti, exceptate fiind serviciile medicale, administraţia publică şi instituţiile din domeniul siguranţei publice. “Tot Bucureştiul va fi o zonă de securitate specială şi, de aceea, o serie de instituţii vor trebui să fie oprite, printre care şcolile şi universităţile”, a spus premierul Tăriceanu. El a cerut scuze populaţiei în numele Guvernului, pentru “deranjul” provocat de aceste măsuri de organizare şi securitate. Secretarul de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Victor Paul Dobre, a arătat că salariaţii din sectorul public care lucrează în Bucureşti vor avea zile libere în intervalul 2 - 4 aprilie, urmînd să le recupereze la 12 aprilie, 19 aprilie şi 10 mai. “Nu se aplică această prevedere pentru personalul din sectorul public angrenat în organizarea şi desfăşurarea summit-ului NATO, personal din unităţile sanitare cu paturi şi cel implicat în acordarea asistenţei medicale de urgenţă, personal din unităţile care asigură servicii publice şi care desfăşoară activităţi cu publicul”, a spus Dobre.

Parlamentul se îmbracă în “albastru NATO”

Secretarul general al Camerei Deputaţilor, liberalul Titu Gheorghiof, a declarat ieri că pregătirile din Palatul Parlamentului, necesare pentru desfăşurarea summit-ului, vor fi finalizate pînă miercurea viitoare. În acest sens, interiorul Palatului Parlamentului îşi va schimba culoarea din roşul tradiţional în “albastru NATO”. Potrivit dispoziţiilor primite de la Secretariatul General al NATO, Gheorghiof a dispus înlocuirea covoarelor roşii de pe holurile în care vor fi amplasate centrele media, cu supranumita “mochetă NATO”, din cauza culorii sale albastre care coincide cu culoarea de fond a siglei NATO. Despre mocheta specială comandată pentru summit, Gheorghiof a spus că este “de unică folosinţă”, avînd în vedere că va fi călcată zilnic de mii de persoane.

Iuşcenko, la Bucureşti

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, va participa la summit-ul NATO de la Bucureşti, în perioada 2 - 4 aprilie, a anunţat Oleksandr Cealii, adjunctul şefului cancelariei prezidenţiale. “Summitul NATO va reprezenta momentul adevărului în relaţia dintre Ucraina şi NATO”, a afirmat Cealii, subliniind că nu există motive pentru refuzul de semnare a Planului de Acţiune pentru aderarea Ucrainei la Alianţa Nord - Atlantică. “Nu există niciun dubiu şi considerăm că există toate motivele pentru un răspuns favorabil”, a dat asigurări oficialul ucrainean.

Bush, pro Georgia

Preşedintele SUA, George W. Bush, a afirmat că va susţine aderarea Georgiei la NATO în cadrul summit-ului de la Bucureşti, de la începutul lui aprilie, în pofida opoziţiei Rusiei, precizînd că acesta va fi mesajul său la următoarea întîlnire la nivel înalt a Alianţei. “Cred că NATO ar avea de cîştigat dacă Georgia ar deveni membră, cred că şi Georgia ar avea de cîştigat dacă ar face parte din NATO, şi i-am spus preşedintelui georgian că acesta va fi mesajul pe care îl voi transmite la Bucureşti”, a declarat Bush, după o întîlnire la Casa Albă cu omologul său georgian şi prooccidental, Mihail Saakaşvili.

Simulare cu un robot telecomandat

Grupul EOD (n.r. abreviere care denumeşte echipele specializate în neutralizarea dispozitivelor explozive) al Forţelor Aeriene Române a simulat ieri distrugerea unui colet suspect, în cadrul unui exerciţiu menit să demonstreze gradul de pregătire al militarilor români înainte de summit. Exerciţiul a constat în intervenţia forţelor aeriene române pentru distrugerea unui colet suspect aruncat pe marginea unuia din traseele folosite de coloanele de invitaţi. Conform scenariului, echipa militară a sosit la locul la care a fost depistat dispozitivul, posibil exploziv, şi a distrus coletul suspect cu ajutorul unui robot telecomandat, echipament special conceput pentru astfel de misiuni. Robotul a filmat mai întîi coletul suspect, cu camerele video montate pe braţele sale, transmiţînd imagini către maşina de intervenţie. Pe baza imaginilor, militarii au decis să-l folosească pentru a detona pachetul suspect.



12