Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, s-a arătat îngrijorat de noua lege privind azilul în Austria, în baza căreia azilanții ar putea fi întorși la frontieră în decurs de o oră, a declarat acesta într-un interviu publicat joi, citat de Reuters.
''Suntem îngrijorați că este posibil ca oamenii să fie întorși la frontieră pe baza unor motive îndoielnice,'' a declarat oficialul ONU pentru cotidianul Die Presse, facând referire la legea care ar putea fi aplicată începând de la 1 iunie.
Zeid a adăugat că este de asemenea îngrijorat și de faptul că legea permite reținerea migranților minori în regim de detenție timp de până la trei zile, lucru ce ar putea reprezenta o încălcare a drepturilor copilului.
Austria a fost mai degrabă o țară de tranzit pentru migranți din Orientul Mijlociu și Africa care se îndreptau către Germania, însă a primit și aproximativ 100.000 de solicitanți de azil începând de vara trecută.
Iniţial, autoritățile austriece i-au primit pe refugiați, însă ulterior au plafonat numărul solicitărilor de azil la 37.500 pe anul în curs și au înăsprit condițiile pentru reîntregirea familială a migranților.
Social-democratul Werner Faymann, care a susținut legea în fața criticilor, a demisionat, luni, din postul de cancelar, după ce partidul său a suferit o înfrângere zdrobitoare în fața extremei-drepte.