Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS) apreciază că în rîndurile comunităţii internaţionale există un consens tot mai clar privind faptul că Iranul va dezvolta, aproape inevitabil, armament nuclear. IISS a prezentat această evaluare într-un moment în care reprezentanţii marilor puteri se întîlnesc la Londra, pentru a discuta despre un pachet de măsuri pentru detensionarea crizei provocate de programul nuclear iranian. Iranul a afirmat că îşi dezvoltă tehnologie nucleară doar în scopul producerii de energie, însă Statele Unite şi Occidentul consideră că Teheranul intenţionează să creeze o bombă atomică.
Directorul general al IISS, John Chipman, a precizat că IISS şi-a menţinut opinia conform căreia 2010 este momentul cel mai apropiat la care Iranul ar putea produce destul uraniu pentru a construi o bombă nucleară, însă a adăugat că "alte estimări, 2009 sau chiar 2008, se încadrează în marja de eroare, dat fiind numărul necunoscutelor". Chipman a mai spus că accesul limitat de care beneficiază, în prezent, inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la obiectivele nucleare din Iran "îi obligă pe liderii politici să se bazeze pe estimările cele mai grave referitoare la progresele Iranului în construirea unei bombe". În aprilie, AIEA a verificat afirmaţiile Iranului conform cărora regimul de la Teheran ar fi îmbogăţit uraniu la 3,5%, nivel suficient pentru a alimenta centralele nucleare. IISS apreciază însă că declaraţia făcută în mai, de Teheran, conform căreia a îmbogăţit uraniu la 4,8%, aproape de limita maximă pentru utilizarea în proiecte civile, a fost "în mod sigur exagerată". Pentru a detona bombe, uraniul trebuie îmbogăţit la un nivel de 80 - 90%. Chipman a adăugat că actuala criză nucleară va fi cea mai dificilă problemă de strategie din următoarele luni şi următorii ani. "Atitudinea Statelor Unite, rezumată de senatorul John McCain, exprimă faptul că singurul lucru mai rău decît un atac american este un Iran care deţine arme nucleare", a menţionat Chipman. "Atitudinea din statele arabe din Golful Persic ar putea exprima faptul că singurul lucru mai rău decît un Iran care deţine arme nucleare este un atac militar american împotriva ţării, în special dacă în urma acestuia Iranul încă mai deţine capabilităţi nucleare", a adăugat el.
Analiştii pe probleme de neproliferare nucleară afirmă că acţiunea militară ar putea doar întîrzia şi nu distruge orice program iranian pentru obţinerea de bombe atomice, deoarece Teheranul dispune deja de cunoştinţele necesare îmbogăţirii uraniului.