Încă 115 confirmări de gripă nouă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România În doar 24 de ore

Încă 115 confirmări de gripă nouă

Eveniment 10 Decembrie 2009 / 00:00 592 accesări

În doar 24 de ore, numărul cazurilor de gripă nouă confirmate în România a crescut cu 115, dintre care patru la Constanţa, bilanţul total de la începutul pandemiei ajungând astfel la 4.113, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii (MS). La Constanţa, starea bolnavului care a fost adus ieri, la Secţia Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, s-a înrăutăţit, el fiind ţinut acum în viaţă cu ajutorul aparatelor. Deşi simptomatologia este similară infectării cu gripă nouă, potrivit rezultatelor primite de Institutul Cantacuzino, bolnavul are gripă sezonieră. Amintim că, până în prezent, în România au murit 14 pacienţi infectaţi cu A/H1N1, majoritatea suferind de boli asociate. În ce priveşte vaccinarea, la Constanţa, elevii şi studenţii refuză să-şi administreze vaccinul. La Universitatea „Ovidius”, doar cinci studenţi s-au interesat de vaccin, iar la Liceul „Traian”, doar 11. Motivaţia? „Nu credem în gripa nouă!”

Din acest motiv, MS a decis extinderea campaniei de vaccinare la persoanele cu boli cronice, întrucât decesele în rândul celor infectaţi cu virusul pandemic au fost înregistrate la pacienţii cu astfel de suferinţe, a declarat, ieri, secretarul de stat Adrian Streinu Cercel. Astfel, începând de săptămâna viitoare, în cabinetele medicilor de familie va începe vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, fiind vizaţi pacienţii cu afecţiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, dar şi cu obezitate. MS a decis, de asemenea, că, la cerere, marile companii ai căror angajaţi intră în permanenţă în contact direct cu mase mari de populaţie, vor putea solicita vaccinarea personalului. \"Vaccinarea este singura modalitate de limitare a răspândirii virusului gripal şi este puternic recomandată de către autorităţile sanitare naţionale şi internaţionale.

ATRAGEM ATENŢIA ÎNCĂ O DATĂ CĂ RESPONSABILITATEA CIVICĂ ESTE FOARTE IMPORTANTĂ ŞI POATE FACE DIFERENŢA ÎN CE PRIVEŞTE NUMĂRUL DE ÎMBOLNĂVIRI ŞI CHIAR DECESE

Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să ştie şi să fie conştientă că aceasta este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său\", precizează MS.

Oficialii MS subliniază că vaccinul produs în ţara noastră respectă toate standardele internaţionale de fabricaţie, protocoalele după care se efectuează studiile clinice fiind identice cu ale celorlalţi producători şi că produsul românesc nu conţine adjuvanţi. \"Din punct de vedere al modului de producere, vaccinul pandemic este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Ca urmare, recţiile adverse care pot apărea sunt aceleaşi cu reacţiile date de vaccinul sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi stări minore de disconfort, în cazul persoanelor sensibile\", potrivit MS, care reaminteşte că vaccinarea împotriva virusului gripal pandemic se face de către minister în cadrul unei campanii organizate.

Până în prezent au fost distribuite 1.340.000 de doze de vaccin pandemic şi au fost vaccinate peste 25.000 de persoane.

Vaccin pandemic pentru profesori

Toţi profesorii care vor să se vaccineze împotriva gripei A/H1N1 au această posibilitate, deoarece numărul de doze asigurat de MS permite vaccinarea tuturor cadrelor didactice, a declarat, ieri, secretarul de stat Adrian Streinu Cercel. El a participat la videoconferinţa cu inspectorii şcolari generali din ţară susţinută de secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), Oana Badea, informează MECI. Cei doi secretari de stat au solicitat inspectorilor şcolari generali o bună colaborare cu medicii, pentru derularea în condiţii optime a campaniilor de vaccinare împotriva gripei A/H1N1, precum şi a infecţiei cu papiloma-virus (HPV). În cadrul videoconferinţei s-au mai discutat aspecte legate de \"crearea tuturor premiselor pentru încheierea situaţiei şcolare a elevilor, în conformitate cu asigurarea dreptului la educaţie a tuturor copiilor şi pentru urmărirea interesului educaţional al elevului\" şi \"s-a solicitat respectarea calendarului examenelor/evaluărilor naţionale, în vederea înscrierii elevilor la bacalaureat\", potrivit MECI.

A/H1N1 provoacă leziuni la nivelul plămânilor

Gripa A/H1N1 afectează căile respiratorii în ansamblu, de la trahee până la alveolele pulmonare, asemenea virusurilor care au generat pandemiile de gripă din 1918 şi 1957, soldate cu victime, relevă un studiu al Institutului Naţional pentru Sănătate (National Institutes of Health). Oficialii din domeniul sănătăţii din New York au studiat la microscop ţesuturi provenind de la 34 de persoane decedate ca urmare a gripei A/H1N1. Ei au descoperit \"o serie de leziuni, atât la nivelul căilor respiratorii superioare, cât şi la cele inferioare\", a anunţat Jeffery Teubenberger, virolog la Institutul Naţional American de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID). În toate studiile traheea şi bronhiile prezintă semne de inflamare şi sunt uneori grav afectate. În 18 cazuri, adică mai mult de jumătate, au fost observate leziuni ale bronhiolelor, iar în 25 de cazuri, adică aproape trei sferturi din eşantion, chiar şi la nivelul alveolelor pulmonare. \"Acest tip de patologie a ţesuturilor respiratorii este similar cu ceea ce a fost observat la victimele pandemiilor de gripă din 1918 şi din 1957\", a declarat oficialul NAID. În schimb, este vorba despre o patologie diferită de cea a gripei sezoniere, care \"provoacă în general leziuni ale traheii şi bronhiilor, dar nu în interiorul plămânilor\", a explicat el. Eşantionul studiat ilustrează în acelaşi timp şi una dintre particularităţile gripei A/H1N1, care afectează mai des tinerii decât persoanele în vârstă. O singură victimă studiată avea peste 60 de ani, iar 24 din 34 aveau mai puţin de 50 de ani. În 9 cazuri din 10, victimele sufereau de probleme de sănătate prealabile, precum maladii cardiace şi respiratorii sau de o deficienţă a sistemului imunitar, sau erau femei însărcinate, lucru observat deja la pandemiile anterioare. Studiul evidenţiază însă şi o nouă caracteristică ce afectează trei sferturi dintre victime: obezitatea. \"Obezitatea nu fusese identificată la pandemiile anterioare, iar natura legăturii dintre obezitate şi gripă nu este clară\", subliniază Taubenberger.



12