Încă 3.000 de fîntîni riscă să rămînă fără apă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În timp ce numărul incendiilor creşte vertiginos

Încă 3.000 de fîntîni riscă să rămînă fără apă

Eveniment 18 Iulie 2007 / 00:00 973 accesări

Temperaturile ridicate din această perioadă, dar şi cazul fetiţei din Cumpăna, intoxicată cu nitriţi de la apa dintr-o fîntînă, au alertat Comitetul pentru situaţii de urgenţă, care a convocat, ieri, o şedinţă de lucru cu reprezentanţii serviciilor deconcentrate şi primarii din judeţ. Încă de la început, reprezentanţii Prefecturii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, în unele localităţi, nu s-au luat măsuri pentru atenţionarea populaţiei în cazul poluării cu nitriţi a apei din fîntîni. Prefectul Dănuţ Culeţu a avertizat că în urma înregistrării cazului de la Cumpăna, de azi încep controalele în judeţ, pentru a se verifica dacă s-au luat măsuri de inscripţionare a fîntînilor a căror apă este improprie consumului. El a adăugat că dacă se va constata că nu se respectă măsurile dictate de Guvern se va trece la sancţiuni. Vor fi verificate toate fîntînile, iar populaţia din zone de risc va fi din nou avertizată, inclusiv în legătură cu interdicţia consumului pentru copiii sub trei ani. Potrivit ultimelor date centralizate la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, din cele peste 8.000 de fîntîni monitorizate la nivelul judeţului, 73 sînt secate, 19, colmatate, iar la 3.091, nivelul apei este scăzut. Pînă în prezent, potrivit situaţiei prezentate de Autoritatea de Sănătate Publică Judeţeană, s-au recoltat 266 de probe de apă, din care 92 din reţea şi 174 din fîntîni. În urma analizării acestora, în localităţile respective s-au făcut recomandări privind asanarea şi dezinfecţia fîntînilor, interzicerea consumului de apă pentru copiii cu vîrste cuprinse între 0 şi 3 ani, monitorizarea permanentă a sistemelor de apă potabilă. Pînă la intrarea în normalitate, ASPJ recomandă ca populaţia să consume apă fiartă de la sursele corespunzătoare chimic şi bacteriologic. De asemenea, echipe de specialişti au continuat să efectueze deplasări în teritoriu pentru a identifica localităţile care ar putea rămîne fără apă potabilă, însă s-a constatat că în întregul judeţ sînt asigurate rezerve de apă atît pentru populaţie, cît şi pentru animale.

Comitetul pentru situaţii de urgenţă i-a mai informat pe primari că, în judeţul Constanţa, temperaturile maxime din această perioadă vor fi atinse în zilele de joi şi vineri, 19 şi, respectiv, 20 iulie, cînd se vor înregistra aproape 40 de grade în zona de vest a judeţului. În schimb, potrivit informaţiilor prezentate ieri, în municipiul Constanţa, temperatura maximă va fi de 32 de grade. În prezent, în localităţi se fac demersuri pentru identificarea persoanelor vîrstnice şi cu afecţiuni cronice, care nu ar trebui să-şi părăsească locuinţele, pentru a li se asigura la domiciliu alimente şi apă potabilă necesare, dar s-au stabilit şi locaţii pentru organizarea punctelor de prim ajutor şi pentru distribuirea de apă potabilă (două în Constanţa - Tomis III şi în faţa magazinului Tomis - şi cîte unul în Mangalia, Eforie Nord, Năvodari şi Limanu). Luînd în considerare temperaturile ridicate prognozate, în cadrul şedinţei s-a propus ca şi la nivelul localităţilor Hîrşova şi Adamclisi să se înfiinţeze puncte de prim ajutor.

Un alt subiect a vizat arderea miriştilor, strict interzisă. Comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Nicolae Trandafir, a declarat că este îngrijorat de numărul mare de incendii din ultima perioadă: „Peste 170 de cadre ale ISU au depus eforturi pentru a stinge 17 incendii în numai 24 de ore. În ritmul acesta, putem să rămînem fără maşini. Fac apel la toţi primarii să-şi respecte obligaţiile în condiţiile instalării codului galben, pentru a ne uşura munca”.



12