Încă o centrală nucleară niponă are probleme

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încă o centrală nucleară niponă are probleme

Externe 09 Aprilie 2011 / 00:00 617 accesări

Scurgeri de apă uşor radioactivă au fost depistate la uzina nucleară Onagawa din nord-estul Japoniei, după replica seismică de joi, care a avut o magnitudine de moment de 7,1. Anunţul a fost făcut ieri, de Tohoku Electric Power, operatorul centralei, care a dat asigurări că nu s-au înregistrat modificări ale nivelului de radioactivitate în afara uzinei. Compania a precizat că scurgerile de apă s-au înregistrat la bazinele de păstrare a barelor de combustibil uzat de la reactoarele 1 şi 2 ale uzinei, precum şi în alte părţi ale centralei. În schimb, autorităţile spun că nu s-au înregistrat evenimente ieşite din comun la reactoarele de la Fukushima, deja avariate serios în urma seismului cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami devastator, care a avut loc la 11 martie.

Patru persoane au fost ucise iar alte peste 100 rănite, după cutremurul produs joi seara în nord-estul Japoniei, zonă deja devastată la 11 martie. O femeie în vârstă de 63 de ani, care era sub asistenţă respiratorie, a decedat în prefectura Yagamata. Doi bărbaţi, în vârstă de 79 şi, respectiv, 85 de ani, au murit în prefectura Miyagi, potrivit agenţiei de presă Jiji. În oraşul Tome din prefectura Miyagi, o femeie în vârstă de 83 de ani a decedat după ce a fost internată în spital. Cutremurul, o replică a celui din 11 martie, s-a produs la ora locală 23.32, la o adâncime de 49 de kilometri. Epicentrul a fost situat în Oceanul Pacific, la 66 de kilometri est de oraşul Sendai, în prefectura Miyagi. O aleră de tsunami de până la doi metri înălţime a fost emisă şi ridicată după o oră şi jumătate, dar la ţărm nu s-au înregistrat valuri anormal de înalte. Agenţia pentru siguranţa nucleară a anunţat că nicio centrală atomică din regiune nu a suferit pagube. Aproximativ 3,3 milioane de locuinţe au rămas fără electricitate, în regiunea de nord-est.

Economia Japoniei e în stare gravă şi nu-şi va reveni repede. Premierul nipon, Naoto Kan, a estimat vineri că bugetul pentru finanţarea lucrărilor de reconstrucţie ar putea fi considerabil mai mare. Ministrul Finanţelor, Yoshihiko Noda, a afirmat la rândul său că Executivul nu are în vedere suplimentarea fondului de 4.000 de miliarde de yeni (47 de miliarde de dolari), stabilit iniţial. Recenta catastrofă naturală a determinat autorităţile să creeze un nou capitol de cheltuieli pentru anul fiscal 2011, fondul necesar reconstrucţiei ţării putând ajunge la peste zece mii de miliarde de yeni. Naoto Kan intenţionează să aplice primul plan de urgenţă financiară, iar cel de-al doilea urmează să fie elaborat până în luna iunie.

Economia Japoniei este în stare gravă şi nu-şi va reveni prea devreme, apreciază Guvernul nipon. Dezastrul din 11 martie a dus la restricţionarea furnizării de energie electrică, la închiderea uzinelor şi scăderea accentuată a numărului de turişti, factori care au împins economia niponă în cea mai gravă criză de după cel de-Al Doilea Război Mondial. În acest context, mulţi analişti anticipează că economia va intra în recesiune în acest an. Dezastrul a ucis 28.000 de persoane şi a avariat şase centrale nucleare. Guvernul menţionează că încrederea din sectorul serviciilor a scăzut la niveluri record, atinse în timpul celei mai dificile perioade a crizei financiare globale. Japonia se confruntă, totodată, cu îngrijorările statelor vecine, printre care China, legate de pomparea în mare a apei radioactive provenite de la centrala nucleară Fukushima.

Companiile Toyota şi Nissan au anunţat vineri că îşi vor relua activitatea la toate fabricile din Japonia, în decursul lunii aprilie, estimând însă o reducere la jumătate a volumului producţiei. Ambele companii au fost obligate să îşi suspende producţia la facilităţile japoneze după 11 martie. Toyota, cel mai mare producător de automobile din lume, a anunţat că va relua procesul de fabricaţie la toate cele 17 fabrici din Japonia, începând cu 18 aprilie. Nissan, al doilea producător de automobile, ca volum, din Japonia, a informat că îşi va redeschide cele cinci facilităţi de asamblare în intervalul 11-18 aprilie. Pe 18 aprilie ar urma să fie repornită şi uzina de motoare a Nissan, situată în oraşul Iwaki din Prefectura Fukushima.

Bilanţul dezastrului din 11 martie din Japonia a ajuns la 12.690 de morţi şi peste 14.700 de dispăruţi. Guvernul nipon spune că pagubele produse de dezastrul din 11 martie ar putea atinge 310 miliarde de dolari.



12