Ceea ce Radu Mazăre cataloghează ca fiind o simplă exprimare a revoltei în fața nedreptăților pe care le îndură în raportul cu unele instituții judiciare este considerat de DNA și CSM la unison drept presiune la adresa Justiției. Este vorba despre înjurătura rostită de Mazăre vineri, într-o întrunire a PSD Constanța, în care primarul Constanței, vorbind despre regimul opresiv cultivat de Traian Băsescu, a amintit de episodul din această primăvară în care a fost săltat cu mascați din stradă. „În țara asta nu mai are nimeni cum să știe dacă va fi liber mâine sau poimâine. Pot să te ia mascații de la masă, așa cum m-au luat pe mine acum cinci luni, pe motiv de urgență, și apoi, timp de cinci luni de zile, procurorii nu au făcut niciun act în dosar. Păi, bă f... în c… pe m… când m-ai luat cu mascații și ai zis că e urgență și acum nu se mai întâmplă nimic”, a spus vineri Mazăre. Culmea, pentru că tot vorbim despre regimul opresiv, în acea zi nu a reacționat nicio instituție. Luni, însă, după ce Traian Băsescu și pupila lui politică - Elena Udrea - au criticat la Mamaia declarațiile politice ale lui Mazăre, atât DNA cât și CSM au prezentat reacții publice. Pe de-o parte, DNA a întocmit o plângere penală împotriva primarului. „Împrejurarea în care Mazăre Radu Ștefan a făcut aceste afirmații, caracterul lor public și limbajul folosit denotă scopul urmărit de făptuitor, respectiv influențarea și intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză“, spun procurorii DNA. De cealaltă parte, CSM a trimis un comunicat în care susține că prin afirmațiile primarului Constanței s-au depășit limitele admisibile ale discursului politic public și ale libertății de exprimare.
Primarul Constanței a fost de-a dreptul uimit când a auzit de acțiunea concertată a celor două instituții, care îl are drept țintă, în condițiile în care, în discursul său, nu a vrut decât să atragă atenția asupra acțiunii abuzive a cărei victimă a fost în urmă cu cinci luni, când a fost ridicat din parc cu mascați: “Nu m-am gândit că se va ajunge atât de departe. Înjurătura nu era chiar atât de rea. După ce am făcut Revoluția, spun eu că măcar am căpătat dreptul de a vorbi. Când trăiești lucruri nedrepte, la un moment dat mai scapi revolta. Să mă ierte Dumnezeu, am criticat că am fost scos cu mascații de la masă pe motiv de urgență. De atunci au trecut cinci luni și nu am mai observat urgența. Mă aștept acum din partea DNA, după ce mi-a făcut, la o nouă activitate febrilă în dosarul acesta sau în altele, să demonstreze că sunt vânatul lor de bază”.
Nu numai cel vizat de DNA a avut reacție, ci și numeroși jurnaliști și analiști politici. Jurnalistul juju.ro Răzvan Savaliuc, spre exemplu, a catalogat reacția DNA ca fiind una deplasată, împotriva libertății de exprimare: “Nimic din ceea ce a spus Radu Mazăre nu poate constitui, în vreun fel, o presiune asupra unui magistrat. Am impresia că se dorește a se băga frica în persoanele politice și a li se crea dosare, tocmai pentru că, după ce regimul Traian Băsescu se va sfârși, unii magistrați care au fost unelte politice se tem că pot suferi repercusiuni“.