Încă o moţiune PDL picată cu brio

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eşecuri pe bandă rulantă

Încă o moţiune PDL picată cu brio

Politică 24 Octombrie 2012 / 00:00 380 accesări

NIŞTE BĂGĂTORI DE SEAMĂ Pedeliştii n-au avut prea multe preocupări cât timp au fost la guvernare. Bugetul ţării a fost ultimul pe lista de griji a PDL-ului. Dovada este că, în 2010, românii au asistat la un record care cu greu va putea fi depăşit de guvernele viitoare: bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2011 a fost aprobat la mijlocul lui ianuarie 2011, deşi în mod normal ar fi trebuit aprobat la finele lui 2010. Este doar un exemplu banal, pentru că şi în 2011 situaţia s-a repetat. Din nou au fost codaşi cu aprobarea legii bugetului de stat pentru anul următor. Mai mult decât atât, pentru anul în curs pedeliştii nu au fost în stare să aprobe bugetul pentru întreg anul, iar Guvernul condus de premierul Victor Ponta a constatat că nu au fost alocaţi bani pentru cheltuielile statului în noiembrie şi decembrie.

130 VOTURI \"ÎMPOTRIVĂ\" Ca din senin, tocmai acum când nu mai sunt la Putere, portocaliii sunt interesaţi de bugetul naţional şi au pretenţia ca el să fie aprobat la timp, deşi ei n-au fost în stare să gestioneze corespunzător demersurile legate de banii statului. Tentativa lor de a se băga în seamă s-a materializat printr-o moţiune simplă pe tema bugetului de venituri şi cheltuieli \"Guvernul USL - frâna de motor a bugetului\", care a fost dezbătută şi votată, ieri, în Camera Deputaţilor. Iniţiativa a fost din nou, din faşă, sortită eşecului. Moţiunea a fost respinsă cu130 voturi \"împotrivă\", 43 voturi \"pentru\" şi 15 abţineri. În textul moţiunii, PDL cerea depunerea bugetului pe 2013, în Parlament, până în 1 noiembrie. Însă, guvernanţii USL au arătat că solicitările pedeliştilor sunt imposibil de pus în aplicare pentru că partenerii europeni nu sunt de acord cu negocieri legate de buget în perioada campaniei electorale

TEXT NEJUSTIFICAT Vicepremierul şi ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, a spus că solicitările cuprinse în textul moţiunii nu sunt justificate în niciun fel şi a propus de la bun început ca iniţiativa să fie respinsă de toţi deputaţii prezenţi. „Acordul aflat în vigoare prevede foarte clar că nu poţi să avansezi un asemenea act de importanţă fără să negociezi în prealabil parametrii: rata inflaţiei, creşterea economică, ponderea veniturilor în PIB, a cheltuielilor, deficitul bugetar. În 16 octombrie FMI a trimis un comunicat în care se spune că ei nu negociază în campania electorală\", a explicat Georgescu. El a adăugat că FMI negociază doar cu Guvernul rezultat democratic, legitim după alegeri şi că, în scurta vizită pe care o vor face reprezentanţii FMI, vor fi discutaţi parametrii mari ai bugetului, dar acest lucru nu înseamnă că se poate depune bugetul în 1 decembrie. \"Nu este posibil din punct de vedere procedural, pentru că această negociere necesită, pe de o parte, destul de mult timp, iar, pe de altă parte, nu este în practica partenerilor externi de a negocia în campania electorală\", a mai spus Georgescu. Afirmaţiile sale au fost susţinute şi de parlamentarii de Constanţa. Deputatul PNL Gheorghe Dragomir vede tentativa PDL ca pe un gest disperat „propagandist” pentru recuperarea electoratului pierdut.

Şedinţă extraordinară

Guvernul urmează să se reunească într-o şedinţă extraordinară în cadrul căreia se va discuta rectificarea bugetară. Scopul şedinţei este să fie alocaţi bani pentru lunile noiembrie şi decembrie, perioadă pentru care pedelişti nu s-au preocupat să asigure cheltuielile statului. \"Orice rectificare o discutăm înainte cu FMI şi Comisia Europeană. Dacă terminăm toate discuţiile până vineri, facem şedinţa vineri. Dacă nu, la începutul săptămânii viitoare\", a anunţat Ponta, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria. Premierul anunţase anterior că a discutat cu liderii din USL principalele direcţii de rectificare bugetară, care prevăd, între altele, un sprijin substanţial pentru agricultorii afectaţi de secetă. În plus, vor mai fi alocaţi bani pentru achitarea tuturor datoriilor către însoţitorii persoanelor cu handicap şi pentru plata arieratelor autorităţilor locale.



12