Cadavrul unui tînăr a fost aruncat în noaptea de 7 aprilie, dintr-o maşină a Ministerului de Interne moldovean, în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău, relatează ”Jurnal de Chişinău” în ediţia online. Cadavrul lui Ion Ţâbuleac a fost aruncat în noaptea de 7 aprilie, în urma evenimentelor din centrul capitalei, în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău. Acesta avea coastele rupte, răni adînci în regiunea tîmplelor şi un picior fracturat. Potrivit martorilor, corpul neînsufleţit al tînărului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o maşină albă, marca Niva, aparţinînd Ministerului Afacerilor Interne.
Părinţii tînărului, din satul Bolohani, raionul Orhei, au primit în dimineaţa zilei de 8 aprilie vestea decesului fiului. Marţi seara, 7 aprilie, ziua acţiunilor de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, Ion Ţâbuleac urma să se întoarcă în R. Moldova din Moscova. Şi-a anunţat părinţii că va fi la Chişinău, între orele 17 -20.00. În acea noapte, tînărul nu a ajuns acasă. A doua zi, părinţii Semion şi Tatiana Ţâbuleac au primit vestea de la medicii de la Spitalul de Urgenţă că fiul lor ar fi murit electrocutat. Li s-a cerut să vină la morga spitalului cu îmbrăcăminte pentru cel decedat. Potrivit lui Semion Ţâbuleac, tatăl băiatului, la morgă, părinţilor nu li s-a permis să vadă corpul neînsufleţit al fiului. Aceştia au văzut cadavrul doar după ce acesta a fost îmbrăcat. Certificatul de deces constată că moartea tînărului ar fi survenit în urma unei traume toracicale. ”Băiatul nostru nu avea niciun document la el. Prima oară ne-au spus că l-au găsit în stradă. Dacă ar fi fost găsit în halul acela, întîmplător, în stradă, ne întrebăm cum de-au reuşit să afle cine e şi de unde e, că a doua zi au şi luat legătura cu noi şi ne-au informat despre moartea lui”, se revoltă mama băiatului, Tatiana.
Ion a fost înmormîntat sîmbătă, 11 aprilie. Părinţii au consultat un avocat şi spun că vor să cunoască adevărul despre moartea fiului lor.
Diplomaţii UE din Chişinău încearcă să verifice acuzaţiile de încălcări ale drepturilor omului
Diplomaţii UE din R. Moldova încearcă să verifice acuzaţiile privind încălcări ale drepturilor omului după protestele de săptămîna trecută, relatează publicaţia electronică EUObserver. O scrisoare a primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, prezintă imagini ale tînărului Valeriu Boboc, un protestatar care pare să fi fost omorît în bătaie de poliţie. Potrivit scrisorii, aproximativ 800 de tineri au dispărut în ultimele şase zile, deşi autorităţile au anunţat 200 de arestări. Emisarul UE în R. Moldova, Kalman Mizsei, s-a aflat la Chişinău în ultima săptămînă, într-o misiune de stabilire a dialogului între Guvern şi reprezentanţii opoziţiei. Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, a evocat, în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, posibilitatea trimiterii unei misiuni de informare în R. Moldova, în viitor.
România a anunţat că va ridica, în mod prioritar, la viitoarele reuniuni europene, problema drepturilor omului în R. Moldova. ”Acuzaţiile la adresa României au rolul distragerii atenţiei de la adevăratele probleme din R. Moldova - situaţia economică, ce nu este încurajatoare, rezultatele alegerilor, care par să fie incorecte”, declară un oficial român citat de EUObserver. Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, susţine că agenţi ai serviciilor secrete din România au încercat să comită o lovitură de stat la Chişinău. ”Evenimentele din R. Moldova arată că este important pentru UE să aibă anumite instrumente de presiune în regiune”, afirmă un diplomat ceh.
Comisia Electorală a prezentat lista candidaţilor care au obţinut mandate în Parlamentul moldovean
Comisia Electorală Centrală din R. Moldova a prezentat lista integrală a candidaţilor care au obţinut locuri în Parlamentul de la Chişinău în urma scrutinului din 5 aprilie, pe listă fiind şi 20 de candidaţi care deţin sau doresc să obţină cetăţenia română. Potrivit CEC, Partidul Comuniştilor a obţinut 60 de mandate în Parlamentul de 101 locuri, Partidul Liberal va avea 15 reprezentanţi, Partidul Liberal-Democrat tot 15 deputaţi, iar Alianţa Moldova Noastră 11. Lista prezentată de Comisie este deschisă de Vladimir Voronin (Partidul Comuniştilor), urmat de Marian Lupu (Partidul Comuniştilor) şi Zinaida Greceanîi (Partidul Comuniştilor). Pe poziţia a patra figurează liberalul Dorin Chirtoacă, care deţine şi funcţia de primar al Chişinăului. 21 de deputaţi trebuie să aleagă între cetăţenia altui stat şi mandatul în Parlament. 20 dintre aceştia, membri ai AMN, ai PL şi ai PLDM, deţin sau doresc să dobîndească cetăţenie română.
Principalele partide de opoziţie din R. Moldova vor cere invalidarea alegerilor parlamentare de la 5 aprilie şi organizarea unui nou scrutin, potrivit liderului Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat. În opinia lui, partidele de opoziţie au adunat suficiente probe privind fraudarea alegerilor. ”În timpul verificărilor am descoperit că pe listele de alegători figurau numeroase persoane care au murit în urmă cu mulţi ani. Pe aceste liste au fost de asemenea introduşi şi au votat numeroşi minori şi persoane care locuiesc de mai mulţi ani în străinătate. Toate acestea au fost organizate de comunişti, cu ajutorul Ministerului Dezvoltării Informaţionale, care dispune de o bază de date foarte mare”, explică Filat. Liderii opoziţiei au confirmat totodată că nu vor participa la renumărarea voturilor, care se va desfăşura astăzi.