Încă o suspiciune de gripă nouă la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încă o suspiciune de gripă nouă la Constanţa

Eveniment 06 Iulie 2009 / 00:00 1407 accesări

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa au fost solicitaţi, ieri, în jurul orei 16,00, de către cadrele medicale din Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, pentru a asigura transportul unei paciente cu suspiciuni de gripă nouă. „Am fost chemaţi să transportăm la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) din Constanţa un bolnav care ar prezenta semne ale gripei noi. Am trimis în cel mai scurt timp la spital autosanitara care este dotată şi echipată corespunzător. De asemenea, echipajul care s-a aflat pe maşină a fost îmbrăcat corespunzător, respectînd cu mare stricteţe toate prevederile impuse în asemenea situaţii”, a declarat medicul de gardă, Amalia Ţicoi. Pacienta, care, potrivit unor surse din cadrul SCJU, venise în ţară zilele trecute din Anglia, nu acuza febră, însă starea generală era afectată. În urma unei anamneze a bolnavei, a reieşit şi o laringită. Potrivit medicului de gardă al SAJ, după transportul pacientei la Spitalul de Boli Infecţioase, autosanitara a fost dezinfectată, tot echipamentul de protecţie şi restul consumabilelor utilizate fiind incinerate.

Sînt anunţate oficial doar cazurile confirmate

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Camelia Ciobotaru, nu a putut spune nimic despre caz, doar că, la nivelul judeţului nostru, sînt respectate toate regulile impuse de către specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS). Secretarul de Stat în cadrul MS, dr. Raed Arafat, a declarat că toate detaliile vor fi mediatizate doar dacă acest caz se confirmă. „În general, la nivelul întregii ţări, vom face publice doar cazurile care sînt confirmate”, spune dr. Arafat. De asemenea, după confirmarea cazurilor, la nivelul MS se vor mediatiza şi contacţii. În prezent, bolnava din Constanţa se află internată la SCBI, într-unul din saloanele special amenajate, ea fiind izolată de restul pacienţilor, indiferent de afecţiune. Cadrele medicale au asigurat că bolnava primeşte îngrijirile necesare. Reamintim că primele suspiciuni din Constanţa au fost înregistrate pe 6 iunie. Atunci, două persoane au fost transferate de la Spitalul Municipal Mangalia, la SCBI din Constanţa, una dintre ele acuzînd tuse seacă şi stare de rău. Cadrele medicale ale Spitalului din Mangalia au considerat că, cel mai bine este ca cele două femei să fie consultate şi de specialiştii Spitalului de Boli Infecţioase, mai ales că se punea problema de o suspiciune de gripă cu virusul A/H1N1. Nici autorităţile DSPJ Constanţa şi nici cele ale SCBI nu au făcut vreun comentariu în acest sens. Surse din domeniul sanitar susţin că cele două persoane ar fi venit din America, nu cu mult timp în urmă.

Recomandări...

Specialiştii MS reamintesc populaţiei că toate persoanele care călătoresc trebuie să respecte măsurile preventive comunicate de autorităţi. Astfel, MS atenţionează că este foarte important ca persoanele care au călătorit în zone endemice şi care prezintă simptome specifice noii gripe să se prezinte imediat la medic. “Dacă prezentaţi următoarele simptome - tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius - prezentaţi-vă de urgenţă la spital, la secţia de boli infecţioase. Evitaţi contactele cu persoanele bolnave. Cînd tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă. Astfel, reduceţi riscul ca cei din jurul dumneavoastră să se îmbolnăvească. După utilizare, aruncaţi batista la gunoi. Spălaţi-vă mîinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi”, potrivit recomandărilor MS. Persoanele bolnave trebuie să păstreze distanţa faţă de ceilalţi oameni, pentru a evita să îi îmbolnăvească pe cei din jur. Bolnavii vor evita aglomeraţiile şi mulţimile, nu vor merge la serviciu sau la şcoală.



12