Pentru tinerii talentaţi care au făcut o pasiune din folclor şi doresc să ducă mai departe tradiţia autentică a cântecului şi portului popular românesc, pentru a o salva de la uitare, emoţiile preselecţiilor pentru cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc continuă şi astăzi. Sâmbătă, în cea de-a doua zi a preselecţiilor, concurenţii care doresc să evolueze pe scena celui mai mare festival naţional de folclor pentru tineri, care va avea loc la Teatrul de Vară Soveja din Constanţa, între 29 august şi 4 septembrie, sunt aşteptaţi să-şi învingă emoţiile şi să convingă juriul de talentul lor. Concursul are loc la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune, Studioul T3 din Bucureşti, între orele 10.00 şi 18.00, cu o pauză în intervalul orar 13.00-14.00.
?Vârsta „fragedă”, un impediment?? Vineri, în prima parte a zilei, în faţa juriului s-au prezentat 20 de concurenţi din diferite zone etnografice ale ţării, din Moldova, dar şi din Basarabia, Sibiu, Teleorman, Timiş, Bihor. „Din cei 20 de candidaţi au fost admişi doar 12, pentru că cei care s-au prezentat au vârste fragede, 17-18 ani şi nu au încă experienţa prezentării la un festival de talia celui de la Mamaia”, a spus directorul Muzeului de Artă Populară Constanţa, dr. Maria Magiru, care are grijă ca tinerii să respecte portul tradiţional.
În ceea ce priveşte costumele, directorul Muzeului de Artă Populară a precizat că jumătate dintre concurenţi s-au prezentat bine, iar ceilalţi ale căror piese de port popular nu au corespuns în totalitate zonelor etnografice pe care le-au reprezentat au promis „să se corecteze” până la data de începere a concursului. Portul este unul dintre criteriile de care se ţine cont în punctarea concurenţilor, alături de calitatea vocii şi a interpretării, autenticitatea, valoarea artistică a pieselor şi ţinuta scenică.
Tinerii aspiranţi la premiile Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc, solişti vocali sau instrumentişti, trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani şi să interpreteze în faţa juriului o doină sau o baladă fără acompaniament orchestral şi o altă piesă autentică cu acompaniament orchestral, reprezentative pentru zona etnofolclorică de provenienţă.
Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc este organizată de Consiliul Judeţean Constanţa, deţinătorul licenţei, prin Fundaţia Fantasio Constanţa, conform HCJC 43/2011. Evenimentul se va desfăşura pe scena Teatrului de Vară „Soveja”. Competiţia este structurată pe două secţiuni: Solişti vocali şi Solişti instrumentişti, iar premiile festivalului sunt cuprinse între 500 şi 1500 de euro.