În ultimele 24 de ore, în judeţul Constanţa a fost confirmat un alt caz de gripă cu A/H1N1. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Mihaela Dinisov, a declarat că este vorba despre un adult cu factor de risc asociat, respectiv hipertensiune arterială, bronhopneumopatie cronică obstructivă, cardiopatie ischemică. “Pacientul este sub tratament, cu evoluţie favorabilă, fără implicaţii epidemiologice în colectivităţi de copii preşcolari, şcolari sau studenţi de pe teritoriul judeţului Constanţa”, a declarat directorul adjunct al DSPJ.
DECESE. În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un nou deces cauzat de gripa A/H1N1, numărul total al morţilor ajungând astfel la 115, potrivit celui mai recent bilanţ al Ministerului Sănătăţii (MS). În acelaşi interval au fost înregistrate şapte noi cazuri de îmbolnăvire, cele mai multe în Bucureşti (patru), numărul total ajungând astfel la 6.915. Potrivit prof. dr. Geza Molnar, în ultimele zile s-a constatat o scădere a numărului de cazuri de A/H1N1, iar specialiştii se aşteaptă ca acest fenomen să se menţină cel puţin două săptămâni. “Este un trend favorabil, datorat atât vaccinării, cât şi faptului că ne aflăm la puţin timp după perioada de concedii şi vacanţă şcolară. Anul acesta, însă, nu scăpăm de pandemie, cu diferite fluctuaţii ale numărului de cazuri. Rămâne de văzut când va veni valul următor de îmbolnăviri”, a declarat prof. dr. Geza Molnar. Peste 1,2 milioane de români s-au vaccinat împotriva virusului A/H1N1 până pe 17 ianuarie, 700.000 dintre acestea imunizându-se doar în săptămâna 11-17 ianuarie, potrivit reprezentanţilor MS. Până pe 18 ianuarie, MS repartizase în teritoriu 2.248.050 de doze de vaccin gripal. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a atras atenţia direcţiilor de sănătate publică asupra modului în care au organizat campania de vaccinare contra gripei porcine, având în vedere că la nivel judeţean există foarte multe doze de vaccin neutilizate, dar se solicită suplimentarea stocurilor. Demnitarul a cerut ca, mai întâi, dozele rămase neutilizate într-un judeţ să fie repartizate acolo unde sunt insuficiente, menţionând că vor fi aprobate şi suplimentări dacă este necesar.
Imunizarea contra gripei porcine a copiilor între 6 şi 16 ani va începe în februarie, dacă vaccinul pentru aceste categorii de vârstă, fabricat de Institutul “Cantacuzino”, va fi aprobat de Agenţia Naţională a Medicamentului, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii.