Încă un cutremur de 6 grade în Japonia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încă un cutremur de 6 grade în Japonia

Externe 31 Martie 2011 / 00:00 713 accesări

Un nou cutremur de pământ cu magnitudinea de 6 grade a zdruncinat, ieri, nord-estul Japoniei. Epicentrul seismului produs la ora locală 14.29 a fost localizat la 175 km sud-est de prefectura Iwaki, la o adâncime de 30,3 km. Alte patru cutremure cu magnitudinea de peste 5 grade au avut loc în estul insulei Honshu, în noaptea de marţi spre miercuri. Cel mai intens dintre acestea a avut magnitudinea de 5,8 grade. Epicentrul seriei de seisme a fost localizat în Pacific, la circa 300 km de coasta japoneză, la adâncimea de 33 km sub ocean. Activitatea seismică în largul coastei de est a insulei Honshu nu se stinge din 11 martie, când s-a produs puternicul cutremur de 9 grade, ce a generat valuri seismice de peste zece metri, care au devastat nord-estul Japoniei.

Un nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât cel legal admis a fost măsurat în probele prelevate din mare, la 300 de metri de centrala nucleară avariată de la Fukushima, a anunţat, ieri, operatorul Tepco. Este vorba despre cel mai mare nivel măsurat de iod 131, de la începutul catastrofei din 11 martie. Duminică a fost anunţat un nivel de iod radioactiv de 1.850 de ori mai mare în probele de apă prelevată la câteva sute de metri de Fukushima. De la începutul accidentului, centrala japoneză a emis numeroase produse radioactive, în principal iod şi cesiu, transportate de miile de tone de apă care au fost vărsate de salvatori pentru a răci instalaţiile, dintre care o parte s-a scurs în Pacific, în apropierea zonei de intervenţie. Această radioactivitate scursă în mare se diluează o dată cu mareea iar riscul asupra algelor şi animalelor marine nu este important. Dar, aceste particule radioactive din Pacific nu vor avea consecinţe majore la scară planetară însă ar putea avea un impact notabil, chiar de durată, asupra vieţii marine din largul centralei japoneze.

Dezactivarea reactoarelor de la Fukushima ar putea dura 30 de ani şi ar costa compania Tepco peste 12 miliarde de dolari. Patru din cele şase reactoare au devenit inutilizabile după ce au fost răcite cu apă din mare. Ele trebuie dezactivate. Toate reactoarele, inclusiv 5 şi 6, vor fi închise, iar Guvernul nu exclude acoperirea centralei cu un înveliş de beton. Reactoarele avariate trebuie demolate după răcire, iar materialele radioactive trebuie depozitate în condiţii speciale. Japan Atomic Power Co a început procesul de dezactivare a unui reactor al centralei Tokai, de lângă Tokyo, în 1998, iar procesul se va încheia în 2021, costurile fiind estimate la 88,5 miliarde de yeni.

• Samuraii de la Fukushima • Angajaţilor de la centrala nucleară avariată li se oferă sume uriaşe de bani pentru a înfrunta radiaţiile în încercarea de a ţine sub control reactoarele supraîncălzite. Operatorul centralei speră să oprească criza contaminării, ce ar putea obliga alte 130.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele. Inginerii de la complexul Fukushima Daiichi se confruntă cu radiaţii şi lipsa de curent electric, fiind nevoiţi să lucreze pe întuneric. Subcontractori ai câtorva companii care lucrează cu centrala au primit oferte de 80.000 până la 100.000 de yeni pe zi pentru a participa la operaţiune. Echipele care lucrează în complexul centralei au fost numite de presa locală “samurai” şi “echipe sinucigaşe”. Japonia vrea să acopere cu prelate trei reactoare avariate de la Fukushima, pentru a reduce emisiile radioactive şi se gândeşte, în plus, să utilizeze un petrolier, pentru a evacua apa contaminată prezentă în centrală. Peste 100 de persoane au protestat, ieri, la sediul Tepco, operatorul centralei de la Fukushima. Protestatarii au scandat “Opriţi energia nucleară”.

• Compasiune imperială • Împăratul Akihito şi soţia sa au vizitat, ieri, mai multe centre de sinistraţi din jurul capitalei. Într-un gest fără precedent, Casa Imperială a pus la dispoziţia sinistraţilor o clădire care adăposeşte o baie imperială, la vila imperială Nasu din prefectura Tochigi. Peste 20 de sinistraţi din prefectura Fukushima, zonă afectată puternic de criza nucleară, au folosit băile de aburi, săptămâna trecută, băi rezervate până acum persoanelor cu sânge regal. Este prima dată când o proprietate a familiei regale este deschisă publicului. Băile vor putea fi folosite până la sfârşitul lunii aprilie. Familia imperială a Japoniei a fost, în ultimii ani, departe de tumultul ţării dar se pare că discursul fără precedent al lui Akihito, după dezastrul din 11 martie, a fost doar primul dintr-o serie neobişnuită de paşi făcuţi de familia regală.

• Controale la toate reactoarele nucleare • Guvernul japonez a ordonat, ieri, un control urgent la toate reactoarele nucleare din ţară, pentru a se asigura că nu se vor confrunta, la un moment dat, cu aceleaşi avarii cu care se confruntă centrala Fukushima. Japonia deţine peste 50 de reactoare nucleare, toate situate la malul mării, în contextul în care întreg arhipelagul este ameninţat de cutremure. De asemenea, se vor lua măsuri pentru securizarea surselor de alimentare cu energie electrică de urgenţă, dar şi a mijoacelor de răcire a combustibililor nucleari, în special în bazinele pentru dezactivare. Ministrul a insistat asupra faptului că Japonia poate renunţa cu greu la electricitatea de origine nucleară, având în vedere nevoile sale şi absenţa resurselor. Electricitatea de origine nucleară reprezintă până la 30% din producţia Japoniei, a precizat el. Oprirea a peste 12 reactoare, după cutremurul de la 11 martie, obligă compania Tepco, care alimentează capitala, să efectueze întreruperi programate de curent electric şi să impună utilizatorilor să îşi limiteze consumul.



12