Încă un MiG prăbuşit! „Sicriele cu aripi“ brăzdează cerul României!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Pilotul s-a catapultat!

Încă un MiG prăbuşit! „Sicriele cu aripi“ brăzdează cerul României!

Eveniment 12 Iunie 2017 / 17:53 5355 accesări

Seria accidentelor aviatice în care sunt implicate MiG-uri continuă. Un MiG-21 Lancer s-a prăbușit între localitățile Culmea și Nazarcea, la câțiva kilometri de Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“. Aeronava plecase de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu şi efectua un zbor de antrenament.

Deşi pericolul de a zbura cu aceste avioane a fost şi este demonstrat statistic, mai mulţi piloţi pierzându-şi viaţa din cauza defecţiunilor la motoarele aeronavelor, nimic nu pare să le elimine din hangarele Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Reamintim că, în februarie 2005, reprezentanţi ai MApN au declarat că, la nivelul instituţiei, s-a luat decizia să se renunţe la avioanele MiG-21 Lancer, acestea urmând să fie scoase de tot din uz până în anul 2013. Alte comentarii sunt de prisos!

Luni dimineaţă, în jurul orei 11.15, un MiG-21 Lancer s-a prăbușit între localitățile Culmea și Nazarcea, la 4,7 kilometri de Aeroportul Internaţional „M. Kogălniceanu” (AIMK). Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță" din Fetești, decolase de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu la ora 10.00 pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului "Thracian Eagle 2017", care se desfășoară în prezent la Constanţa, în colaborare cu forțele aeriene bulgare. La puţin timp după decolare, pilotul a raportat prin staţie "o defecţiune majoră la motor cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN), după care, conform procedurilor, s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în afara ariilor locuite. "Cazul este cercetat de Parchetul Militar, conform procedurilor legale, iar circumstanțele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene", potrivit comunicatului citat.

Pilotul de pe aeronava MiG-21 Lancer a Forțelor Aeriene Române este locotenent-comandorul Adrian Stancu.

Purtătorul de cuvânt al AIMK, Elena Vîţă, a declarat că un elicopter militar s-a ridicat în aer şi a căutat pilotul, care a reușit să se catapulteze în aer. Acesta a fost găsit în stare de inconștiență și a fost transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, dr. Claudia Tatarici, pilotul este conștient, cu traumatisme la coloana vertebrală. De asemenea, purtătorul de cuvânt a anunţat luni după-amiază că medicii SCJU Constanţa au hotărât că pilotul va fi transferat la Spitalul Militar din Bucureşti, cu un avion.

POVEŞTILE TRAGEDIILOR AVIATICE CU MiG-URI

După cum menţionam mai sus, mai mulţi piloţi şi-au pierdut viaţa în accidente de aviaţie în care au fost implicate avioane militare de tip MiG-21. În martie 1993, două avioane MiG-21 s-au ciocnit, explodând în aer, deasupra comunei Sprâncenata, din judeţul Olt. Accidentul s-a soldat cu moartea ambilor piloţi. În acest caz, ancheta a demonstrat că vina a aparţinut persoanei din turnul de comandă care coordona cele două aparate.

Pe 17 mai 1994, un avion MiG-21 s-a prăbuşit lângă Timişoara, iar pilotul a murit.

În septembrie 1994, un MiG-21 a căzut la Furculeşti, Teleorman, iar pilotul nu a supravieţuit. Tot în septembrie 1994, un MiG-21 s-a prăbuşit în timpul unui exerciţiu pe poligonul de la Bogata, de lângă Turda.

În iulie 1995 s-au înregistrat alte două accidente în care au fost implicate aeronave de tip MiG-21. Primul aparat s-a prăbuşit în iulie, la numai 15 minute după decolarea de la UM din Deveselu. În urma accidentului, piloţii au decedat. Cel de-al doilea avion a căzut, o lună mai târziu, pe aerodromul Giarmata, de lângă Timişoara. Piloţii au supravieţuit, prin catapultare.

În 21 februarie 2002, un avion de luptă MiG-21 Lancer, aparţinând Bazei Aeriene 86 Feteşti, s-a prăbuşit într-un lac piscicol din apropierea municipiului Călăraşi. Pilotul aflat la manşa aparatului şi-a pierdut viaţa.

O lună mai târziu, în 26 martie 2002, un MiG-21 Lancer care făcea parte din escadrila de avioane de luptă de la U.M. din Câmpia Turzii şi efectua un zbor de antrenament s-a prăbuşit. Pilotul s-a catapultat şi a reuşit să se salveze.

În 25 septembrie 2003, un avion militar de tip MiG-21 Lancer s-a prăbuşit în satul Viişoara, lângă Turda, judeţul Cluj. Aparatul a fost distrus în totalitate, iar pilotul nu a reuşit să se catapulteze înaintea impactului cu solul şi a murit. Cauza accidentului a fost, conform autorităţilor militare, dezorientarea spaţială.

Pe 26 august 2004, două avioane de vânătoare MiG-21 Lancer, de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, s-au ciocnit în timpul unui exerciţiu aerian de interceptare. Cele două aparate s-au prăbuşit în apropiere de Târgu Mureş, unul în comuna Cristeşti, iar un altul în gospodăria unui sătean din Feldioara. Piloţii militari au reuşit să se catapulteze, dar 3 persoane au fost rănite la sol. Pagubele au fost estimate la 1,1 miliarde de lei vechi.

Pe 22 noiembrie 2006, o aeronavă MiG-21 Lancer, simplă comandă, aparţinând Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii, s-a prăbuşit în localitatea Beliu, jud. Arad. Aeronava, care executa un zbor de încercare, a căzut în curtea unui depozit de lemn şi s-a înfipt cu botul în pământ, făcând un crater cu adâncimea de şase metri. Pilotul a încercat să evite zona locuită şi n-a mai avut timp să se catapulteze. El a fost considerat de locuitori un erou, pentru că şi-a sacrificat viaţa pentru a evita ca aparatul să se prăbuşească peste sat.

Menţionăm că, în februarie 2005, reprezentanţi ai MApN au declarat că, la nivelul instituţiei, s-a luat decizia să se renunţe la avioanele MiG-21 Lancer, acestea urmând să fie scoase de tot din uz până în anul 2013. Potrivit aceleiaşi surse, flota aeriană română ar fi fost completată cu 48 de avioane de luptă.

Citește și:

Alertă! Avion prăbușit în apropiere de Mihail Kogălniceanu

Militari americani ajută la recuperarea avionului MiG 21 Lancer prăbușit



12