Încă un român condamnat la moarte în Malaezia, pentru trafic de droguri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încă un român condamnat la moarte în Malaezia, pentru trafic de droguri

Externe 29 Iulie 2016 / 14:46 1752 accesări

Sărăcia, lipsa de educație sau pur și simplu inconștiența par să împingă tot mai mulți români la fapte nu doar penale, ci și deosebit de riscante pentru viața lor, atunci când se află în afara granițelor țării. Este știut faptul că nu toate țările lumii au abolit pedeapsa capitală și, în anumite condiții, acești conaționali ai noștri se expun unui astfel de risc. Este și cazul unui timişorean de 35 de ani, care a fost prins pe aeroportul din Kuala Lumpur cu 22 de kilograme de metamfetamină, unul dintre cele mai periculoase droguri din lume. Cazul său amintește de cel al lui Ionuţ Gologan, românul pe care statul încearcă în continuare să îl salveze de la moarte.

Timişoreanul Laurențiu Marin Peity a fost condamnat la moarte prin spânzurare, de Înalta Curte a Malaeziei. Bărbatul a susținut că nu a ştiut ce transportă, când a fost prins pe aeroport cu incredibila cantitate de stupefiante asupra sa. Cazul seamănă izbitor cu cel al lui Ionuț Alexandru Gologan. Acesta a fost și el prins pe aeroport cu o cantitate mare de droguri asupra sa și ulterior condamnat la moarte prin spânzurare. Laurențiu Marin Peity a fost judecat inițial și achitat pe 18 iulie 2014, însă procurorul de caz a atacat decizia. La vremea respectivă, autoritațile române au dat asigurări că misiunea diplomatică a României la Kuala Lumpur monitorizează cazul. Timişoreanul provine dintr-o familie extrem de săracă. Tatăl lui a murit când băiatul avea doar 7 ani, iar mama, rămasă singură cu șapte copii, i-a trimis pe cei mici la orfelinat. În 2006, a părăsit România și a călătorit prin diverse țări, până când a fost prins în 2011, în Malaezia, când lucra pe post de cărăuş pentru o reţea de traficanţi.

Nici în Indonezia, posesia și traficul de droguri nu sunt mai blând pedepsite. Patru persoane condamnate la moarte pentru trafic de droguri în Indonezia, dintre care trei străini, au fost executate în cursul nopţii de joi spre vineri, a declarat procurorul general adjunct, însărcinat cu pedepsirea infracţiunilor, Noor Rochmad. Deţinuţii au fost executaţi puţin după miezul nopţii, ora locală, a precizat acesta. Noor Rochmad nu a explicat de ce alţi zece indivizi, condamnaţi la moarte pentru trafic de stupefiante şi care trebuiau de asemenea executaţi, nu au fost împuşcaţi.



12