Încălzirea climatică riscă să afecteze grav Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Accentuarea sărăciei

Încălzirea climatică riscă să afecteze grav Europa

Monden 22 Noiembrie 2012 / 00:00 389 accesări

VULNERABILITATE RIDICATĂ Încălzirea climatică şi temperaturile record consemnate în Europa, în ultimul deceniu, riscă să agraveze inegalităţile pe continent, a tras un semnal de alarmă Agenţia Europeană pentru Mediu, într-un raport publicat ieri. ”Temperatura medie de pe teritoriul Europei, în ultimii zece ani, a fost cu 1,3 grade Celsius mai ridicată decât în epoca preindustrială, ceea ce face din ultimul deceniu perioada cea mai caldă înregistrată vreodată”, se afirmă în raportul intitulat ”Schimbarea climatică, repercusiuni şi vulnerabilitate în Europa, în 2012”. În perioada vizată, cantitatea de precipitaţii a crescut în nordul şi nord-vestul Europei, dar s-a redus în sudul continentului, afectat de secete, canicule şi incendii de vegetaţie fără precedent. Un alt motiv de îngrijorare este topirea gheţarilor din Groenlanda, de o amploare excepţională în vara lui 2012.

Agenţia avertizează că aceste schimbări climatice ar urma să adâncească decalajele socio-economice între ţările bogate şi cele sărace de pe continent, în condiţiile creşterii costurilor implicate de catastrofele naturale, inundaţii, furtuni sau valuri de caniculă. Capacitatea economică, tehnică şi instituţională de a face faţă acestor catastrofe şi de adaptare la încălzirea climatică este foarte inegală în Europa. O evaluare integrală a vulnerabilităţii regiunilor europene la schimbările climatice arată că ar putea exista efecte negative asupra coeziunii teritoriale. În ţările din sud, consumul de energie va creşte puternic din cauza caniculei şi chiar şi statele din vest şi din nord vor trebui să se obişnuiască cu perioade neobişnuite de căldură. În plus, în Europa de Est, seceta se va agrava iar în nordul continentului, viscolele vor deveni mai violente. Pe întreg continentul, inundaţiile vor fi din ce în ce mai frecvente iar zonele litorale se vor confrunta cu creşterea nivelului apelor.

PREDICŢII SUMBRE Este foarte clar că schimbările climatice cauzate de activitatea umană sunt responsabile de frecvenţa verilor foarte călduroase, iar situaţia este deja mai rea decât ne imaginam acum 20 de ani, a avertizat şi cercetătorul american James Hansen, director al Institutului Goddard de Studii Spaţiale al NASA. Acesta afirmă că predicţiile sumbre asupra consecinţelor creşterii constante a temperaturilor, prezentate în 1988, în faţa Senatului SUA, sunt deja depăşite. Pentru James Hansen şi colegii săi, analiza temperaturilor mondiale în cursul ultimilor 60 de ani arată o creştere surprinzătoare a frecvenţei verilor extrem de călduroase. Descriind ramificaţii profunde problematice nu numai pentru viitorul nostru, dar şi pentru prezent, climatologul american a explicat că această analiză nu mai este bazată pe previziuni, ci pe observaţii reale ale fenomenelor meteorologice şi temperaturilor. În opinia sa, canicula din 2003 din Europa, valul de căldură din Rusia din 2010 şi seceta care a afectat anul trecut Texasul şi Oklahoma pot fi atribuite modificărilor climatice.

Taguri articol


12