Încălzirea globală cauzează peste 300.000 de decese, anual

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încălzirea globală cauzează peste 300.000 de decese, anual

Monden 30 Mai 2009 / 00:00 437 accesări

Schimbările climatice omoară circa 315.000 de oameni annual, din cauza foametei, a bolilor şi a dezastrelor naturale pe care le cauzează, iar rata anuală a mortalităţii este probabil să crească la jumătate de million pînă în 2030. Cercetătorii din cadrul Forumului Umanitar Mondial estimează că schimbările climatice afectează în mod serios 325 milioane de oameni în fiecare an, un număr care se va dubla peste 20 de ani, la 10% din populaţia lumii. Pierderile economice cauzate de încălzirea globală au ajuns la 125 de miliarde de dolari anual şi vor creşte foarte probabil la 340 de miliarde de dolari pe an pînă în 2030.

Ţările în curs de dezvoltare suportă peste nouă zecimi din greutăţile economice cauzate de schimbările climatice, deşi acestea contribuie cu mai puţin de 1% la răspîndirea emisiilor de dioxid de carbon care încălzesc lumea. În Africa, regiunea cea mai ameninţată de schimbările climatice, se află 15 dintre cele mai sărace ţări ale lumii. Impactul negativ pe care schimbările climatice îl au asupra omenirii poate deveni mult mai sever decît s-a prezis. Ultimele dovezi ştiinţifice arată spre schimbări climatice mai aprige şi mai rapide.

Ţările din UE au făcut cele mai mari eforturi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu 1,2% în 2007, situîndu-se astfel în cărţi pentru îndeplinirea ţintelor fixate prin Protocolul de la Kyoto. Anunţul a fost făcut de Agenţia Europeană de Mediu, care nu a explicat şi măsura în care UE poate ajunge la ţintele mai ambiţioase fixate pentru 2020. Problema vine din incapacitatea politicilor europene de a acţiona asupra emisiilor generate de maşini şi gospodării. Studiile arată că acestea sînt responsabile pentru aproape un sfert din gazele cu efect de seră din atmosferă. Emisiile din UE au scăzut în ciuda creşterii economice de 2,9%. Cele mai vechi 15 state din UE au reuşit să îşi reducă emisiile cu 1,6%, în condiţiile în care sînt responsabile pentru 80% din cantitatea de CO2 din atmosferă. Procentul total cu care UE şi-a redus emisiile din 1990 este de 5%, iar Protocolul de la Kyoto prevede un procent de 8% pînă în 2012.



12