Membrii Institutului francez de cercetări agronomice (INRA) susţin că vinul este mai alcoolizat în ultimii 30 de ani, iar acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor climatice. În 1980, vinul franţuzesc conţinea în medie între 10% şi 11% alcool, iar acum, mai ales în zonele viticole unde temperaturile se află în creştere, această băutură a devenit mai tare, ajungând să aibă un grad de alcool ce ajunge chiar şi la 15%.
Strugurii îşi pierd din cantitatea de apă pe care o au în mod normal, iar concentraţia de zahăr creşte, din cauza temperaturilor ridicate, a secetei sau a lipsei precipitaţiilor. Tocmai zaharurile sunt cele care se transformă în alcool în timpul procesului de fermentare, iar cu cât cantitatea lor este mai mare cu atât vinul devine mai alcoolizat. Acest fenomen poate fi evitat, dacă agricultorii se hotărâsc să culeagă strugurii când abia au dat în pârg, moment în care cantitatea de zahăr se află la un nivel scăzut. Metoda, din nefericire, nu funcţionează decât pentru vinul alb şi cel rose, iar recolta înainte de vreme nu garantează că strugurii vor păstra aceeaşi aromă. Cercetătorii din cadrul INRA sunt hotărâţi să găsească o soluţie ca vinul franţuzesc să îşi recapete gradul de alcool pe care îl are în mod firesc. Până atunci, îi sfătuiesc pe viticultori să folosească o drojdie specială ce poate limita cantitatea de zahăr din strugurii aflaţi în butoaie la fermentat.