Încălzirea globală va afecta grav sudul României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Starea Populaţiei Lumii 2009

Încălzirea globală va afecta grav sudul României

Eveniment 10 Decembrie 2009 / 00:00 794 accesări

CLIMA ŞI AGRICULTURA. Temperatura medie în România a urcat cu 2°C, iar regiunile ce vor resimţi acut schimbările climatice vor fi sudul şi sud-vestul ţării, unde frecvenţa evenimentelor extreme va creşte, afectând în special activităţile agricole din rural, spune vicepreşedintele Societăţii Meteorologice din România (SMR), Constanţa Boroneant. Creşterea temperaturii medii cu 2°C a fost înregistrată în timpul iernii, în nord-estul ţării, pentru perioada 1961-2007. Declaraţia vicepreşedintelui SRM a fost făcută ieri, la Bucureşti, cu prilejul prezentării raportului Starea Populaţiei Lumii 2009, realizat de UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie. Conform Anuarului statistic, în zonele rurale din România trăiesc mai multe femei decât bărbaţi, mai ales în categoria de vârstă de 55 de ani şi peste, motiv pentru care, în ţara noastră, femeile vor fi afectate mai puternic de schimbările de mediu. Schimbările climatice ameninţă să mărească prăpastia dintre săraci şi bogaţi şi să amplifice inechităţile dintre femei şi bărbaţi, deoarece femeile, mai ales acelea din ţări în curs de dezvoltare, vor fi afectate în mod diferit faţă de bărbaţi, arată raportul Starea Populaţiei Lumii 2009. \"Schimbările climatice reprezintă un risc suplimentar care nu face decât să amplifice vulnerabilitatea populaţiei sărace, care nu este pregătită să se adapteze\", a declarat reprezentantul UNFPA în România, François Farah.

FEMEILE, FORŢA DE MUNCĂ VULNERABILĂ. Femeile se numără printre persoanele cele mai vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, pe de-o parte pentru că în numeroase ţări ele reprezintă cea mai mare parte a forţei de muncă din agricultură, iar pe de alta pentru că nu au acces la aceleaşi oportunităţi de a obţine venituri ca bărbaţii. Dintre cei 1,5 miliarde de săraci ai lumii, care trăiesc cu un dolar sau mai puţin pe zi, majoritatea sunt femei. Ele au grijă de gospodărie şi de membrii familiei, situaţie care, cel mai adesea, le limitează mobilitatea şi le creşte vulnerabilitatea în faţa dezastrelor naturale. Seceta şi precipitaţiile abundente obligă femeile să muncească mai mult pentru a asigura hrana, apa şi energia necesare pentru gospodării. Fetele renunţă la şcoală pentru a-şi ajuta mamele, iar acest cerc al sărăciei şi al inegalităţii subminează capitalul social necesar pentru a aborda în mod eficient schimbările climatice. \"Accesul la servicii medicale, la educaţie şi la o protecţie egală a legii pot ajuta mai bine oamenii să se adapteze la schimbările de mediu\", a declarat reprezentantul UNFPA în România.

EFECTE CATASTROFALE. În raport se mai arată că temperatura la suprafaţa pământului a crescut cu 0,74 grade Celsius în ultimii 100 de ani, iar dacă actualele tendinţe continuă sau se accelerează, temperatura la suprafaţa pământului ar putea creşte cu încă patru - şase grade până în 2100, efectele asupra mediului, habitatului, economiilor şi oamenilor putând fi \"catastrofale\".

Taguri articol


12