Încasarea depozitelor, „aventură” cu programare şi comisioane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nimic nu mai e simplu

Încasarea depozitelor, „aventură” cu programare şi comisioane

Economie 25 August 2011 / 00:00 422 accesări

BĂNCI FĂRĂ BANI. Dacă aveţi bani în bancă şi vreţi să îi scoateţi rapid, pentru a acoperi o cheltuială neprevăzută, gen o reducere şoc la un produs de lux cum sunt cartofii sau o ofertă specială pentru membrii de partid la locuinţe de serviciu, atunci veţi avea o mare surpriză. Orice sumă până în 5.000 euro poate fi eliberată pe loc dacă sunt suficienţi bani în casierie. Pentru sume mai mari de 5.000 euro este nevoie, în cele mai multe cazuri, să anunţaţi instituţia financiară cu cel puţin o zi înainte. Motivul - sucursalele locale ale băncilor nu prea au sume atât de mari încât să poată acoperi orice plată şi, ca protecţie suplimentară, operaţiunile trebuie aprobate la centru. Interesant este că această „regulă” se menţine şi în cazul depozitelor la termen, deşi, în teorie, banca ar trebui să aibă banii disponibili în ziua scadenţei.

FOLOSIŢI ATM-UL PENTRU SUME MICI. La BCR, spre exemplu, retragerile de 10.000 euro trebuie anunţate cu 2-3 zile înainte. Sumele de până în 5.000 - 7.000 euro pot fi retrase şi fără preaviz. Evident, luatul de bani din seiful băncii se taxează cu cel puţin 3 euro sau 0,5% din suma retrasă. Spre exemplu, în cazul unui depozit de 11.000 euro, taxa este de 55 euro. Şi cei de la BRD trebuie anunţaţi din timp, cu cel puţin 24 de ore înainte dacă vreţi să retrageţi o sumă mare. Comisionul este tot de 0,5% din suma retrasă. Cei de la Banca Transilvania au un comision mai mic, de 0,4%, dar ţin de regula programării pentru retrageri de peste 5.000 euro. Reţineţi formularea „comision de minim 3 euro” - înseamnă că dacă 0,5% din suma retrasă este mai puţin de 3 euro, atunci va trebui să luaţi mai mulţi bani. Cu alte cuvinte, pentru sume mici, e bine să folosiţi ATM-urile. În funcţie de instituţie, comisioanele ajung şi până la 1% din suma retrasă.

COMISIOANE MAI MARI ÎN CAZ DE URGENŢĂ. La alte bănci, programarea trebuie făcută chiar şi pentru sume mai mici. La CEC, spre exemplu, trebuie să anunţaţi cu cel puţin 24 de ore înainte dacă vreţi să retrageţi mai mult de 5.000 lei. Solicitările pot fi onorate şi în aceeaşi zi, dacă sunt bani în casierie, dar comisionul este ceva mai mare, de 0,75%, faţă de 0,5% cât este în mod obişnuit. Alte bănci impun şi două limite. Alpha Bank, spre exemplu, eliberează într-o zi sumele cuprinse între 10.000 şi 30.000 lei sau între 10.000 şi 100.000 euro. Pentru sumele care depăşesc 30.000 lei sau 100.000 euro, clienţii trebuie să aştepte două zile. La cele mai multe bănci, programarea poate fi făcută şi prin telefon. Există însă şi bănci (BT, Alpha Bank sau Bancpost) care acceptă doar cereri scrise.

Taguri articol


12