Incendiu devastator în Rezervaţia Delta Dunării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sute de hectare de stuf distruse de flăcări

Incendiu devastator în Rezervaţia Delta Dunării

Eveniment 22 August 2011 / 00:00 786 accesări

INTERVENŢIE DIFICILĂ. Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“ s-au luptat timp de aproape 20 de ore pentru a stinge un incendiu izbucnit în apropierea localităţii Vadu. Reprezentanţii ISU „Dobrogea“ spun că, sâmbătă, în jurul orei 15.00, au fost sesizaţi prin 112 că aproape 40 de hectare de stuf au fost cuprinse de flăcări. Pentru stingerea incendiului au intervenit trei autospeciale însă, din cauza terenului mlăştinos, militarii nu au putut să ajungă aproape de aria incendiată şi au luat măsuri pentru a se evita extinderea focului în zona locuită, asta pentru că, din cauza vântului puternic, dar şi a vegetaţiei uscate, flăcările s-au extins cu repeziciune. Autorităţile spun că zona unde s-a produs incendiul este la limita Rezervaţiei Biosferei Delta – Dunării. „Acolo este zona economică a rezervaţiei. Nu este nici în zonă strict protejată, nici în zonă tampon. După stingerea focului o să intrăm cu specialiştii noştri pentru o evaluare a dimensiunilor pagubelor şi o să încercăm să aplicăm măsuri de refacere“, a declarat Grigore Baboianu, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Bilanţul efectuat după stingerea incendiului a arătat că flăcările au mistuit aproape 300 de hectare.

INCENDIU PROVOCAT. Atât pompierii, cât şi autorităţile locale spun că incendiul a fost provocat intenţionat. „Nu cred că a fost vorba de autoaprindere. Înainte incendierea era o practică. Se incendia stuful pentru că, până la sfârşitul lunii octombrie, el se regenera şi este bun pentru animale“, a declarat primarul localităţii Corbu, Marian Gălbinaşu. Mai mult, această variantă este susţinută şi de localnici, care dau vina pentru acest dezastru pe ciobani. „Mai sunt şi turişti ocazionali acolo, în ciuda încercărilor noastre de a restrânge turismul neorganizat care poate să aibă şi aceste efecte, mai sunt şi crescători de animale care, ocazional, îşi lasă animalele şi au interes ca în perioada de toamnă, când uscăciunea e foarte mare, să elimine această vegetaţie uscată ca să fie accesibilă cea verde. Probabil cea mai bună soluţie va fi prevenţia, să instituim un regim de control mult mai sever, în ciuda protestelor referitoare la faptul că nu vrem să lăsăm turiştii în zona Vadu, ca să se bucure de plaja sălbatică de acolo. Acolo nu este o zonă pentru aşa ceva, sunt atâtea plaje de-a lungul litoralului care ar trebui folosite! Trebuie să acţionăm în domeniul prevenţiei pentru că este mai greu să găsim acum un vinovat“, a adăugat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

IMPACT ECOLOGIC. În ciuda ariei extinse cuprinsă de flăcări, autorităţile spun că fauna nu a fost afectată. „Avem specialişti care cuantifică proporţiile pagubelor apărute în urma incendiului. Nu este adevărat că au murit în flăcări numeroase păsări şi reptile. Ne-am deplasat la faţa locului, dar nu am găsit până acum nici măcar o pasăre decedată. Perioada de cuibărit a trecut, puii sunt mari şi pot zbura, iar animalele nu stau în calea focului. Singurele pagube sunt ale florei care a ars. Cert este că, la primăvară, vom vedea o vegetaţie mult mai frumoasă”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Constanţa, Vasile Petro. Mai mult decât atât, Petro a explicat că animalele sunt cele care prevestesc, de regulă, „nenorocirile”, şi că în niciun caz nu ar fi stat în calea flăcărilor.



12