Pompirii militari din Prahova intervin, duminică, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Muzeul Sătesc din Sângeru, flăcările afectând și o clădire a Primăriei în care se află arhiva și Serviciile de Evidența Populației și Asistență Socială.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, Adrian Radu, pompierii au fost chemați, duminică, să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Muzeul Sătesc din Sângeru.
„Intervenim la un incendiu la Muzeul Sătesc din Sângeru cu patru autospeciale. Arde cu flacără deschisă. A fost afectat acorerișul muzeului. Are și o clădire lipită de muzeu, pe o suprafață de 200 de metri pătrați” a declarant Adrian Radu, purtător de cuvânt ISU Prahova.
Gheorghe Radu, primarul comunei Sângeru, a declarat că incendiul a cuprins acoperișul muzeului dar și clădirea în care se aflau arhiva Primăriei, Serviciul de Evidența Populației și cel de Asistență Socială.
“Ne luptăm să salvăm acum muzeul. Sunt obiecte valoroase. Arde la acoperiș. Nu știm dacă reușim să salvăm. Clădirea în care se afla arhiva, Evidența Populației și Asistență Socială a fost cuprinsă de flăcări”, a precizat Gheorghe Radu.
Potrivit sursei citate, incendiul a izbucnit de la coșul centralei termice a muzeului.
Conform portalului Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul sătesc de la Sângeru a fost organizat în conacul familiei treti-vistiernicului Andrei Bozianu.
“Clădirea datează din secolul al XVII-lea şi este reprezentativă pentru arhitectura rurală de sfârşit de ev mediu românesc. Tematica expoziţiei prezintă evoluţia comunităţii săteşti din zonă, din punct de vedere istoric, etnografic cât şi din punct de vedere al vieţii spirituale; patrimoniul prezentat este de provenienţa locală, cuprinzând un valoros fond de obiecte completat cu piese, aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova”.
Printre obiectele expuse se numără odoare vechi bisericeşti, icoane şi cărţi religioase, piese arheologice din epoca bronzului, epoca geto-dacică şi mileniul I d.Hr., care atestă locuirea zonei şi un bogat fond de documente care atestă existenţa satului Fundeni, vechea denumirea a localităţii, obiecte de uz casnic şi meşteşugăresc sau piese de port popular.