Parlamentul European (PE) începe astăzi, în comisii, audierea celor 26 de comisari desemnaţi pentru a face parte din noul Executiv al UE, dintre care 13 au fost membri ai CE şi în mandatul 2004-2009, iar unul în mandatul 1999-2004. Noua Comisie Europeană va fi formată din 26 de comisari, dintre care nouă femei şi 18 bărbaţi, opt dintre aceştia fiind foşti deputaţi europeni, plus preşedintele Jose Manuel Barroso. Comisia va avea şapte vicepreşedinţi, dintre care unul va fi Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate. Odată cu apropierea audierilor celor 27 de membri ai Comisiei Europene în PE, unii comisari vor fi în centrul atenţiei mediatice, din cauza portofoliului lor sau a criticilor cărora vor trebui să le facă faţă.
Dintre cei 27 de membri numai câţiva dintre comisarii desemnaţi suscită un interes deosebit. Este vorba despre baroneasa Catherine Ashton desemnată la portofoliul Afacerilor Externe, Michel Bernier care se va ocupa de Piaţa Internp, Dacian Cioloş la Agricultură, Olli Rehn care se va ocupa de Afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia care va gestina portofoliul Concurenţei. La fel de disputate vor fi şi audierile lui Karel de Gucht care se va ocupa de Comerţ, persona non grata în Congo, Guenther Oettinger de la Energie care nu are niciun pic de experienţă în domeniu, Stefan Fule pentru trecutul său comunist şi Rumianei Jeleva, care va trebui în special să se apere de zvonurile care circulă în Bulgaria privind legăturile presupuse ale soţului său cu crima organizată.
Pentru a intra în funcţiune, cu un mandat de cinci ani, Comisia Europeană trebuie aprobată de Parlamentul European, în faţa căruia este responsabilă, iar procedura are două etape: aprobarea preşedintelui CE, propus de Consiliul European, şi aprobarea Comisiei Europene ca organism unitar. Parlamentarii europeni l-au votat pe noul preşedinte al CE la 16 septembrie, oferindu-i un al doilea mandat portughezului Jose Manuel Barroso. Procedura de aprobare a Comisiei Europene în ansamblu are mai multe etape. Aceasta a început în noiembrie, prin prezentarea listei candidaţilor şi a portofoliilor acestora (27 noiembrie) şi ar trebui să se încheie la 26 ianuarie, prin votul în plen al Parlamentului European.