ROMÂNIA PARTICIPĂ CU 29 DE SPORTIVI. Ediţia a XXI-a a Jocurilor Olimpice de iarnă începe în această noapte la Vancouver (provincia Columbia Britanică), care devine astfel al treilea oraş olimpic canadian, după Montreal (provincia Quebec) - în 1976 (ediţia de vară) şi Calgary (provincia Alberta) - în 1988 (ediţia de iarnă). Flacăra olimpică a fost aprinsă pe 22 octombrie 2009, la Olimpia (Grecia), şi va ajunge pe stadionul din Vancouver la ceremonia de deschidere a “Olimpiadei” albe, prevăzută să înceapă la ora 4.00 a dimineţii de sâmbătă, ora României (ora locală 18.00). Ţara noastră a trimis la Vancouver cea mai numeroasă delegaţie din ultimii 30 de ani, cu 29 de sportivi care vor concura la 9 dintre cele 15 sporturi incluse în program: schi alpin, biatlon, bob, schi fond, patinaj artistic, sanie, short track, skeleton şi patinaj viteză.
DELEGAŢIILE CELOR DOUĂ COREI VOR DEFILA SEPARAT. Sportivii din Coreea de Nord şi Coreea de Sud nu vor defila împreună la deschiderea JO de la Vancouver, cum s-a întâmplat acum patru ani, la Torino, dar şi la Sydney (2000) şi Atena (2004), la Jocurile Olimpice de vară. Noile tensiuni politice dintre cele două state au întrerupt tradiţia acum doi ani, la JO de vară de la Beijing, iar problemele nu au fost încă rezolvate.
30 DE SPORTIVI NU POT PARTICIPA. „Agenţia Mondială Antidoping ne-a anunţat că 30 de sportivi au fost împiedicaţi să participe la JO, deoarece au fost depistaţi pozitiv”, a anunţat directorul de comunicare al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Mark Adams, care nu a precizat numele sportivilor în cauză. El a menţionat că CIO a decis să înfiinţeze o comisie care să cerceteze persoanele din anturajul sportivilor. „Vrem să vedem dacă persoanele din jurul sportivilor - antrenori, medici, oficiali - respectă şi ele principiile etice şi dacă vina este în totalitate a sportivilor. De cele mai multe ori, un sportiv care a fost depistat pozitiv nu acţionează singur. Este ajutat de medici, antrenori şi aşa mai departe”, a afirmat Adams.
GERMANII DE LA SKELETON TRIŞEAZĂ! Echipa de skeleton a Canadei i-a acuzat pe germani că trişează cu ajutorul unei componente magnetice plasate pe sanie. „Ştiu sigur că au o componentă magnetică la sanie şi mă întreb dacă este regulamentar”, a declarat canadianul Jeff Pain, medaliat cu argint la JO de iarnă de la Torino, din 2006. „Nu ştiu la ce foloseşte acea componentă, dar se află acolo cu un scop. Cred că formează un câmp magnetic cu efect de amortizare, pentru absorbirea şocurilor. Însă, dacă citim regulamentul, vedem că este interzis să ai un câmp magnetic”, a precizat sportivul canadian, referindu-se la germanii Frank Rommel şi Sandro Stielicke. Delegaţia Germaniei a negat însă acuzaţiile: „Echipa noastră a fost cea mai controlată de autorităţi în această iarnă şi nu au existat probleme”.
SĂNIORII CANADIENI ŞI-AU GĂSIT SPONSOR. Sponsorul echipei canadiene de sanie a promis un milion de dolari canadieni (circa 680.000 euro) sportivilor care vor cuceri aurul. Suma va fi repartizată în mod egal între campionul olimpic şi federaţia canadiană de sanie. O rezolvare fericită pentru o echipă care, nu cu mult timp în urmă, concura cu menţiunea “De vânzare” pe căşti, din cauza lipsei sponsorului.
OHNO, ÎN FAŢA UNEI MARI PERFORMANŢE. Patinatorul de viteză american Apolo Anton Ohno ar putea deveni, în cazul în care ar câştiga două medalii în cadrul concursului de la Vancouver, cel mai medaliat sportiv din istoria patinajului viteză, fie că va reuşi acest lucru pe ovalul de 400 m sau pe short-track. Ohno, în vârstă de 27 de ani, a câştigat până în prezent cinci medalii la Jocurile Olimpice de la Salt Lake City şi Torino, două de aur, una de argint şi două de bronz. El a anunţat că aceasta s-ar putea să fie ultima sa participare la o ediţie a JO.