Liderii europeni au convenit să înceapă negocierile cu Egiptul şi alte ţări din Africa de Nord pentru a lupta împotriva plecărilor clandestine ale migranţilor spre Europa, a declarat joi cancelarul austriac Sebastian Kurz, în cea de-a doua zi a unui summit UE care are loc la Salzburg, relatează AFP. "Egiptul este pregătit să aprofundeze dialogul cu noi", a declarat Sebastian Kurz, salutând "o nouă etapă importantă" în lupta împotriva imigraţiei în Europa.
La apogeul crizei migraţiei în 2015, UE a încheiat acorduri cu Turcia şi Libia care au contribuit la o scădere puternică a sosirilor migranţilor pe continent prin Marea Mediterană. Dar europenii doresc să extindă aceste parteneriate către toate ţările din Africa de Nord, în special printr-un summit cu Liga Arabă (cu sediul la Cairo) pe care Consiliul European (reprezentând statele membre ale UE) speră să-l organizeze în februarie 2019. Ţară fondatoare a Ligii Arabe, Egiptul are un rol model în lupta împotriva îmbarcărilor ilegale cu destinaţia Europa, a subliniat Kurz, a cărui ţară deţine până la sfârşitul anului preşedinţia semestrială a UE. "Egiptul este singura ţară (din Africa de Nord), care a reuşit din 2016 să împiedice orice plecare a migranţilor'' pe mare, a subliniat cancelarul austriac, salutând eficienţa autorităţilor de la Cairo.
În ciuda scăderii sosirilor în Europa la niveluri inferioare celor de dinainte de 2015, problema migraţiei rămâne una dintre priorităţile celor 28 de state membre ale UE, fiind una dintre cele două teme principale ale agendei summitului informal de la Salzburg, alături de Brexit. "Avem o criză politică, nu o criză a migraţiei. Numărul (sosirilor) este chiar mai mic decât al celor din 2007. Dar trebuie să răspundem preocupărilor cetăţenilor europeni, nu se poate să ignorăm aceste date şi să aşteptăm următoarea criză", a admis, la rândul său, premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel. Cu toate acestea, atunci când vorbim despre subiecte legate de migraţie, "vorbim despre oameni", a spus el, cerând ţărilor europene să dovedească "mai multă solidaritate" în cadrul UE. Cancelarul Kurz, care a adoptat o linie dură pe această temă, a subliniat totuşi că ''problema nu va fi rezolvată prin distribuirea migranţilor în ţările UE, ci prin apărarea frontierelor externe "aşa cum doreşte Comisia Europeană, prin consolidarea mijloacelor Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex).