Încep negocierile de pace în Siria?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încep negocierile de pace în Siria?

Externe 11 Iulie 2017 / 15:42 402 accesări
Emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura

Emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura

Deocamdată este devreme să se vorbească despre unirea grupurilor opoziției siriene într-o singură delegație în negocierile pentru pace în Siria, dar un progres în elaborarea unei poziții comune a opoziției poate fi observat, a declarat emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, într-un interviu publicat marți de agenția de presă rusă RIA Novosti. „Cu un an în urmă acest lucru nici nu putea fi imaginat. Am fost plăcut surprins să constat câte puncte tangențiale au putut ei găsi. Și ei (reprezentanții opoziției) nu sunt atât de departe de unele poziții subliniate de guvern: suveranitate, unitate, integritate, instituții care trebuie apărate și multe altele”, a subliniat emisarul special al ONU. Potrivit lui De Mistura, citat de Reuters, kurzii sirieni nu trebuie ignorați, iar reprezentanților lor trebuie să li se permită să ia parte la redactarea unei noi Constituții în Siria. Cea de-a șaptea rundă de negocieri intersiriene a început luni la Geneva. Ea se desfășoară după reuniunea internațională de la Astana asupra Siriei și negocierile bilaterale dintre liderii rus și american de la Hamburg, în urma cărora s-a ajuns la un acord pentru un armistițiu în zonele sudice ale Siriei, precizează RIA Novosti.

Staffan de Mistura a declarat că se așteaptă ca până la sfârșitul anului să fie organizate alte patru runde de negocieri în problema Siriei și speră la înregistrarea altor progrese. „Intenționăm să facem astfel ca munca noastră, care este una pregătitoare pentru momentul când vom putea spune că a început într-adevăr o conferință de pace la Geneva, să continue în august și în septembrie. Și, posibil, în octombrie și chiar în noiembrie. De aceea sperăm că până la sfârșitul anului vom avea o cu totul altă imagine în Siria”, a spus emisarul ONU.

Pe agenda negocierilor de la Geneva se află viitoarea Constituție a Siriei, lupta împotriva terorismului, tranziția politică și organizarea de alegeri în această țară. În paralel cu negocierile de la Geneva, la Astana, capitala Kazahstanului, au loc convorbiri organizate la inițiativa Turciei, care îi susține pe insurgenți, și a Rusiei și Iranului, aliate ale regimului sirian, convorbiri care câștigă în greutate.



12