Cea de a 36-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2006 va avea loc, anul acesta, în perioada 23-26 august, la Teatrul de Vară din staţiunea Mamaia, pregătirea concurenţilor începînd din data de 21 august. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Constanta (CJC), în colaborare cu Societatea Română de Televiziune - TVR1. În zilele de 20 şi 21 iulie, între orele 10.00-18.00, Consiliul Judeţean Constanţa va organiza, la Bucureşti, la TVR, preselecţia pentru Secţiunea Interpretare. Concurenţii se vor prezenta la intrarea din strada Pangrati, cu buletinul de identitate, fiind pregătiţi să interpreteze live două piese. Conform regulamentului festivalului, la această secţiune se pot înscrie, în calitate de interpreţi, solişti vocali, duete, grupuri, care îndeplinesc o serie de condiţii, printre care şi aceea ca vîrsta concurenţilor să fie cuprinsă între 16 şi 35 de ani, cu menţiunea ca aceştia să nu fi obţinut la nicio ediţie anterioară premiul I de interpretare la Mamaia. După înscriere, candidaţii se vor prezenta în faţa juriului de preselecţie cu piesa compusă de autori consacraţi sau debutanţi, în limba română sau o piesă din repertoriul românesc consacrat, în versiune negativ orchestral pe suport digital (CD, MD) şi voce pe viu.
În ceea ce priveşte Secţiunea Creaţie, piesele urmează să fie transmise la sediul TVR sau al Consiliului Judeţean Constanţa, pînă la data de 24 iulie, ora 20.00, jurizarea avînd loc în ziua următoare, la TVR. Pentru înscrierea la această secţiune există, de asemenea, mai multe condiţii impuse de regulamentul festivalului. Astfel, creaţiile trebuie să fie în primă audiţie, să nu fi fost difuzate pe niciun post de radio sau televiziune, de stat sau privat, naţional sau local, să nu fi fost prezentate în nicio reprezentaţie publică, indiferent dacă aceasta a fost înregistrată sau nu oficial pe vreun suport magnetic sau digital. În plus, nu pot fi înscrise în acest concurs creaţiile care sînt subiectul unui contract discografic cu lansare înainte de data de 15 septembrie. Compoziţiile vor fi prezentate în versiune finală pe CD sau MD, pozitiv şi negativ, cu grup vocal (dacă este cazul) şi nu pot depăşi durata de patru minute. Piesele pot face parte din orice categorie de muzică uşoară: dance, pop, pop-rock, soft-rock, baladă etc.
Secţiunea Şlagăre nu va mai fi o seară-concurs, ci de prezentare a hiturilor anului trecut
De menţionat este faptul că, anul acesta, Secţiunea Şlagăre nu va mai fi o seară-concurs, ci una de prezentare a hiturilor anului trecut, din perioada august 2005 - iulie 2006, conform vînzărilor înregistrate la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Potrivit ultimelor informaţii furnizate de site-ul festivalului (www.festivalul-mamaia.ro), desfăşurarea propriu-zisă a concursului va avea următoarea succesiune: Secţiunea Interpretare (23 august), Secţiunea Creaţie (24 august), Secţiunea Şlagăre (25 august) şi Gala laureaţilor (26 august).
Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat, pentru ediţia din acest an a festivalului, un buget de 10 miliarde ROL. 7. Premiile festivalului la Creaţie şi Interpretare vor fi, pentru fiecare secţiune, echivalentul în lei a 1.500 euro (locul I), 1.000 euro (locul al II-lea) şi 500 euro (locul al III-lea). La aceste premii se pot adăuga şi premiile oferite de diverse entităţi, organizaţii, la valoarea hotărîtă de organizatori. De asemenea, Trofeul Mamaia 2006 va fi decernat de Consiliul Judeţean Constanţa unuia dintre cîştigătorii la Secţiunea Interpretare, respectiv Creaţie.
Comisia de organizare a Festivalului Mamaia 2006, desemnată de Consiliul Judeţean Constanţa, este formată din: preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu (preşedinte), directorul Direcţiei de Cultură, Cristian Zgabercea (preşedinte executiv) şi membrii: Petrică Munteanu - consilier judeţean, Cristian Darie - consilier judeţean, Tudorel Pârvu - director al Direcţiei Buget-Finanţe, Eduard Bădilă - şef Serviciu Promo, Sport, Sănătate, Carmen Oproiu - inspector Direcţia de Cultură, Alina Şolopa - inspector Direcţia de Cultură.